Ben Gray

Ook Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Georgia wijst klacht van president Trump over kiesbedrog af

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn aanhangers hebben opnieuw een gerechtelijke nederlaag geleden. De hoogste rechtsinstantie van Georgia ziet geen enkele reden om tussenbeide te komen in de resultaten van de verkiezingen. De stemmen in Georgia zijn nu al drie keer geteld en telkens heeft de Democraat Joe Biden gewonnen.

De zuidelijke staat Georgia was een verrassende factor bij de recente presidentsverkiezingen. Normaal stemt die staat bijna altijd voor de Republikeinen, maar dit keer kreeg de Democraat Joe Biden -zij het nipt- de voorkeur. 

De lokale voorzitter van de Republikeinse partij en de advocaten van president Trump hadden -net zoals op veel plaatsen- ook hier hun klachten over kiesfraude ingediend en ze deden dat vrij snel bij het Hooggerechtshof van Georgia. Concreet vroegen ze dat dat hof de kiesresultaten ongeldig zou verklaren waardoor het door Republikeinen gedomineerde parlement van de staat de 16 kiesmannen/vrouwen van Georgia opdracht zou kunnen geven om voor Trump te stemmen. 

De hoogste juridische instantie van Georgia zag echter geen redenen om tussenbeide te komen en dus zullen de kiesafgevaardigden van die staat morgen voor Joe Biden stemmen. Overigens maakt dat weinig verschil, zelfs als ze voor Trump zouden stemmen, zou Biden toch nog een meerderheid in het kiescollege krijgen. Trump is overigens woedend op de Republikeinse gouverneur en de regering van Georgia omdat die volhouden dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. "We hebben alle geldige stemmen al drie keer geteld en telkens is het resultaat hetzelfde", zei een van die Republikeinse toplui in Georgia.

Het zijn dus achterhoedegevechten, want Trump heeft nu al ongeveer een veertigtal rechtszaken verloren. Telkens blijkt er geen bewijs van fraude te zijn of toch niet in die mate dat dat het resultaat van de verkiezingen zou beïnvloeden. 

Enkele dagen geleden heeft ook het federale Hooggerechtshof in Washington de president wandelen gestuurd. Nochtans heeft hij drie van de negen opperrechters kunnen benoemen tijdens zijn ambtstermijn. 

Joe Biden wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

  • Biden

    306
  • 270 kiesmannen
  • Trump

    232

Meest gelezen