Sanne bestelde een herinneringsdoos
foto: Radio 2

Sanne (28) herdenkt haar zoontjes op Wereldlichtjesdag: "We dragen twee extra kindjes in ons hart"

Al voor het derde jaar op rij nemen Sanne Stevens (28) en haar gezin deel aan Wereldlichtjesdag, de dag waarop overleden kinderen worden herdacht. Niet in de vorm van een groots herdenkingsmoment, maar door een brandend kaarsje in huis. Net zoals tientallen andere Genkenaren bestelde ze een gratis herinneringsdoos.  

“Wij hebben het geluk mama en papa te zijn van vier kinderen voor wie we mogen zorgen”, vertelt Sanne. “Maar ook van Lou en Rens, twee kindjes die we voor altijd in ons hart bewaren. Met de hulp van de herinneringsdoos stonden we zondagavond met het hele gezin even stil bij het verlies. Als ouders vinden we het belangrijk dat de andere kinderen weten dat er nog twee broertjes zijn die een plaats hebben in dit gezin, en van wie we ontzettend veel houden.”

Regenboogbaby

Kleine Lou werd na bijna 24 weken te vroeg geboren, maar zoontje Rens liet al na 18 weken het leven in de buik van zijn mama. “Te jong om officieel erkend te worden”, licht Sanne toe. “Daarin zit dan ook een groot verschil in verdriet. Dat we een kindje ouder dan vier maanden niet officieel hebben kunnen erkennen, doet ons veel pijn. Als bij wonder verzachtte Rémi, kindje nummer zes, onze hartzeer. Hij is een regenboogbaby. Dat is de benaming voor een klein gelukje na het overlijden van een kindje na of tijdens de zwangerschap. Dankzij hem is ons gezin compleet.”

Op Wereldlichtjesdag weet Sanne dat ze niet alleen is. “Er zijn nog mama’s en papa’s die dit leed moeten doorstaan”, zegt ze. “Dat idee geeft ons moed. Net als het feit dat deze dag bevestigt dat deze kindjes écht bestaan. We dragen ze voor altijd met ons mee.”

Meest gelezen