De meeste inwoners van Sint-Truiden hebben weer water, lek is gevonden

Maandagochtend hebben de meeste inwoners van het centrum en de deelgemeenten van Sint-Truiden weer drinkwater. De watertoevoer wordt geleidelijk hersteld, nadat technici van De Watergroep in de nacht van zondag op maandag het lek hadden gevonden. De eerste inwoners sloegen zaterdagavond alarm toen er geen water meer uit de kraan kwam. 

De problemen met het stadswater in Sint-Truiden bleven een groot deel van het weekend aanhouden. Er kwam uit geen enkele kraan in Sint-Truiden nog water, omdat het reservoir was leeggelopen. Het was meteen duidelijk dat ergens een lek was ontstaan, maar dat kon De Watergroep ondanks de inzet van heel wat personeel niet vinden. Dat duurde een tijdje omdat het ging om een verborgen lek: "Het lek was verborgen en er zijn grote hoveelheden wat weggelopen", zegt Marijke De Vis van De Watergroep. "In een straat is dat voor ons makkelijker om te vinden, maar hier ging het om een verborgen lek." Er liep zo'n 100.000 liter drinkbaar water per uur weg naar de kelders van het oude slachthuis.

Duisternis

Ook de duisternis maakte het niet makkelijk om het lek op te sporen. Uiteindelijk hebben de technici het probleem gevonden door sector per sector af te koppelen. Het bleek ondergronds bij het Speelhof te zijn. Vanaf maandagochtend 6 uur werd de watertoevoer op de meeste plaatsen hersteld, hoewel dat in enkele deelgemeenten niet meteen lukte. Alleen een beperkt aantal gebruikers in de Speelhoflaan zal wat langer geduld moeten koesteren. Volgens Marijke De Vis van De Watergroep kan het drinkwater de eerste uren wel nog wit kleuren en sputterend uit de kraan komen. Door de herstart zit er lucht in de leidingen, maar dat heeft geen invloed op de waterkwaliteit. Op hier en daar een uitzondering na, heeft iedereen ondertussen weer water.

Meest gelezen