Van spion tot spionageschrijver: John le Carré (89) overleden, bekend van "Tinker tailor soldier spy"

Schrijver John le Carré, die wereldfaam verwierf met thrillers en spionageverhalen zoals het verfilmde "Tinker tailor soldier spy", is dit weekend gestorven. Hij was 89 en is in een ziekenhuis in Cornwall overleden aan de gevolgen van een longontsteking.  Le Carré begon zijn carrière zelf bij de Britse geheime diensten. "Hij tilde misdaadromans op tot een echt literair genre," zegt recensent John Vervoort, "zijn dood is een groot verlies voor de literatuur."

John Le Carré, schuilnaam van David John Moore Cornwell, was zelf geheimagent bij de Britse geheime diensten MI5 en MI6, voor hij zich aan het schrijven zette. Met zijn derde roman, "The spy who came in from the cold" (1963) brak hij wereldwijd door. Een andere bestseller werd "Tinker tailor soldier spy". Deze en vele andere van zijn boeken werden verfilmd. In verschillende van die werken is de hoofdrol weggelegd voor spion George Smiley.

Recenter werk is "The constant gardener", een kritiek op big pharma, dat eveneens verfilmd werd. In totaal schreef Le Carré 25 romans en met "The pigeon tunnel" publiceerde hij in 2016 zijn memoires. 

Wereldwijd werden van zijn boeken meer dan 60 miljoen exemplaren verkocht.  Jarenlang was hij niet erg scheutig om interviews te geven, zeker niet over zijn eigen werk bij de geheime diensten. Le Carré was een fervente tegenstander van de brexit en ging vorig jaar nog meebetogen tegen de Britse premier Johnson.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Een spion moest vooral niet opvallen

John Vervoort, recensent bij De Standaard en specialist spannende boeken, roemt het talent van Le Carré. "Zijn spionnen waren geen James Bonds die de wereld redden. Zijn held George Smiley was een ambtenaar in een grijze regenjas die zijn land verdedigde. Een spion moest vooral niet opvallen."

Spionageroman opgetild tot volwaardig literair genre

"Als er één iemand het genre van de misdaad- en vooral spionageroman groot heeft gemaakt, dan is hij het wel. Hij heeft het ook opgetild tot een volwaardig literair genre." Er waren geruchten over een Nobelprijs literatuur, maar dat is er niet van gekomen.

Luister hier naar John Vervoort in "De ochtend", Radio 1:

Er komen veel bedroefde reacties binnen op het overlijden van John Le Carré. Onder meer van auteur Johan Op de Beeck.

Het nieuws van zijn overlijden werd bekendgemaakt door zijn literair agent Jonny Geller: "Nooit zal er nog iemand zoals hij opstaan. Zijn verlies zal door iedere literatuurliefhebber gevoeld worden en door iedereen die geïnteresseerd is in de condition humaine. We hebben een grote naam uit de Engelse literatuur verloren, een geestige, lieve, grappige en intelligente man. Ik heb een vriend, een mentor en een inspiratiebron verloren." 

Meest gelezen