Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Vier Azerbeidzjaanse militairen gedood bij nieuwe gevechten met Armeniërs rond Nagorno-Karabach

Sinds het ingaan van het bestand zijn er nu al vier Azerbeidzjaansze soldaten gedood. Twee van hen zijn de voorbije dagen omgekomen bij nieuwe gevechten in het zuiden van Nagorno-Karabach. Russische troepen zijn onderweg om de twee strijdende partijen uit elkaar te houden. 

De gevechten zouden vrijdagnacht uitgebroken zijn en beide partijen geven elkaar de schuld. Er zou gevochten zijn in twee dorpen ten zuiden van Nagorno-Karabach die nog in handen zijn van Armeense milities, maar omsingeld zijn door troepen uit Azerbeidzjan. 

Azerbeidzjan zegt dat vier militairen zijn gedood, twee ervan de voorbije dagen. De Armeense overheid van het zichzelf besturende Nagorno-Karabach zegt dat zes militairen gewond zijn geraakt aan hun kant. 

Rusland dat het staakt-het-vuren eerder bemiddeld had, bevestigt de nieuwe gevechten, maar geeft voorlopig niemand de schuld. Wel zijn Russische vredestroepen onderweg naar de twee dorpen om de strijdende partijen te scheiden. 

De president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, dreigt er nu mee om de Armeniërs "militair te vernietigen". Zijn troepen hebben in de oorlog tussen september en eind november een groot deel van het in 1993 verloren gebied kunnen heroveren op Armenië. Een flink deel van Nagorno-Karabach zelf is echter nog altijd in Armeense handen en zal dat ook blijven in het kader van het huidige bestand.

Meest gelezen