2020 is nu al het dodelijkste jaar sinds de Tweede Wereldoorlog

Dit jaar wordt in ons land het dodelijkste jaar sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit cijfers die De Standaard publiceert. De twee coronagolven die over België spoelden, leiden ook tot twee trieste maandrecords: april en november. 

Het coronavirus zorgt voor een grote oversterfte: de sterfgevallen bovenop het "normale" sterftecijfer. Voor 2020 stevenen we wellicht af op een oversterfte van 15.000. Daardoor is dit jaar het dodelijkste jaar sinds de Tweede Wereldoorlog.

De dodelijkste maanden waren april en november. Respectievelijk tijdens de eerste en de tweede coronagolf. Die maanden waren ook de dodelijkste april- en novembermaand sinds de Tweede Wereldoorlog.

De cijfers leren ons ook dat de tweede golf wellicht even dodelijk is als de eerste. "Als de cijfers zich zoals nu stabiliseren en de komende weken blijven gemiddeld 100 mensen overlijden per dag, zou het kunnen dat de tweede golf dodelijker wordt dan de eerste", zegt professor demografie aan de VUB Patrick Deboosere.

April en november waren dus de dodelijkste maanden van 2020 en de dodelijkste april- en novembermaand sinds de Tweede Wereldoorlog, maar niet de dodelijkste maanden sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat trieste record is voor februari 1960, toen meer dan 15.000 Belgen bezweken aan het griepvirus. Zie tabelletje verderop.

"Men besefte toen wel niet hoe dodelijk dat griepvirus was, want er bestonden nog geen gedetailleerde cijfers over. In de kranten stond toen zelfs dat de resistentie na de Tweede Wereldoorlog hoog lag en dat de sterftecijfers laag waren."

Dodelijkste maanden sinds de Tweede Wereldoorlog (absolute cijfers):

  1. Februari 1960 (griepvirus)
  2. April 2020 (coronavirus)
  3. Januari 1951 (griepvirus)
  4. November 2020 (coronavirus)
  5. Januari 1970 (griepvirus)

Meest gelezen