In de Finse kerk in Antwerpen zullen vier noodwoningen komen
Google Streetview

3,3 miljoen voor noodwoningen in Antwerpse gemeenten

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele maakt bijna 11 miljoen euro vrij voor het bouwen of inrichten van noodwoningen. Die zijn bedoeld voor mensen die dringend op zoek zijn naar een tijdelijke woning, bijvoorbeeld na een brand. Bijna 3,3 miljoen euro gaat naar Antwerpse gemeenten. Grote projecten worden onder meer gepland in Antwerpen, Puurs-Sint-Amands, Brecht, Grobbendonk en Vorselaar.

Noodwoningen dienen voor mensen die tijdelijk niet in hun eigen huis kunnen blijven, door een brand bijvoorbeeld, maar ook wanneer er sprake is van geweld in een gezin of wanneer ze uit hun woning worden gezet. De Vlaamse overheid riep gemeenten op om er voldoende te voorzien en geeft nu subsidies voor 648 woningen in totaal.

De stad Antwerpen krijgt ruim 900.000 euro. Onder meer de Finse kerk aan de Italiëlei zal gerenoveerd worden en ingericht met vier noodwoningen. En ook op andere plaatsen in de stad komen extra noodwoningen. 

Containerwoningen in Puurs - Sint-Amands

Een ander groot project bevindt zich in Puurs - Sint-Amands, goed voor bijna 300.000 euro. "Een aantal van onze 12 noodwoningen zijn in heel slechte staat", zegt schepen Peter Van Hoeymissen (CD&V). "Daarom zijn we op zoek naar vervanging." 

De gemeente gaat op twee plaatsen drie verplaatsbare containerwoningen zetten. "Die worden heel comfortabel ingericht voor één of twee personen, een alleenstaande dus, een koppel of een ouder met een kind. Het voordeel is dat die er heel snel kunnen staan en dat ze ook verplaatst kunnen worden. Want de grond waarop ze komen, is niet altijd eigendom van de gemeente." Het is wel de bedoeling om ze voor langere tijd op een plaats te zetten, niet om ze te plaatsen waar ze op dat moment nodig zijn.

Andere grote projecten komen er in Brecht, dat ruim 400.000 euro krijgt. En ook Grobbendonk en Vorselaar krijgen voor een gezamenlijk initiatief bijna 400.000 euro. 

Meest gelezen