© lev dolgachov - creative.belgaimage.be

"Ik zat al lang alleen thuis", "plezante avond is geëscaleerd" of "lesje geleerd": dit zijn de lockdownfeestvierders

Het is niet weg te slaan uit het nieuws: het ene lockdownfeestje is nog niet stilgelegd, en het andere is al bezig. Maar wie zijn die feestvierders eigenlijk, die de coronamaatregelen volledig aan hun laars lappen? In de rechtbank van Antwerpen moeten 122 feestvierders zich de komende drie dagen verantwoorden. "We verveelden ons", vertelt de ene. "Ik wist niet dat er zoveel volk ging zijn", klinkt het bij een andere. 

Maandagmorgen, iets over 9 uur. In de rechtbank van Antwerpen sijpelen de beklaagden – vooral jongvolwassenen - binnen. De komende drie dagen zullen hier 122 feestvierders terechtstaan. De afgelopen weken werden zij betrapt op lockdownfeestjes in en rond Antwerpen. 

"Asociaal en egoïstisch." Zo noemt de procureur het gedrag van de feestvierders. "Dat ze zichzelf in gevaar brengen, is hun eigen verantwoordelijkheid. Maar ze brengen ook anderen in gevaar, tot hun eigen ouders en grootouders toe. Door hen evolueren de cijfers ongunstig. In de periode van de feestjes stierven er gemiddeld 130 mensen per dag, zij zullen hun verjaardag volgend jaar niet meer kunnen vieren. Enkel door een zware bestraffing komen ze hopelijk tot inzicht dat corona geen fabeltje is."

Wat riskeren de beklaagden eigenlijk? De straffen op de lockdownfeestjes zijn niet min: een celstraf van 8 dagen tot 3 maanden en boetes van 208 tot 4.000 euro. 

Bekijk hieronder de reportage over de lockdownfeestvierders uit "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

In de periode van de feestjes stierven er gemiddeld 130 mensen per dag, zij zullen hun verjaardag volgend jaar niet meer kunnen vieren

Procureur

Maar waarom houden mensen nog lockdownfeestjes?

Een hele resem feestvierders passeert, en daarbij ook evenveel excuses, spijtbetuigingen en ontkenningen. 

"Ik ging gewoon mijn was doen", vertelt een jonge vrouw, die samen met 11 anderen betrapt werd op een Halloweenfeest in Schoten. "Er was op dat moment geen sprake van een feest. Uiteindelijk kwamen er andere mensen binnen. Ik was mij ook niet zo bewust van de maatregelen, ik heb geen tv of gsm. Nu weet ik het wel, het zal nooit meer gebeuren." Een uitleg waar de politierechter bijzonder weinig geloof aan hecht. "Maar nu heb ik mijn lesje echt geleerd", probeert de beklaagde nog.

Nu heb ik mijn lesje echt geleerd 

Ook een andere beklaagde verklaart dat het feestje "spontaan ontstaan was". "Ik wou geen feestje, ik heb een verantwoordelijkheidsgevoel. Ik was op de plaats delict, op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment. Ik ben eigenlijk geen feestganger." Enkele anderen beweren dat ze ter plaatse waren om vrienden op te pikken. "Wij hebben niet deelgenomen aan een feest", klinkt het bij hen. 

Op 31 oktober, om iets voor 9 uur ’s avonds, viel de politie binnen op een adres in Schoten. De buren hadden geklaagd over geluidsoverlast. Pas na herhaaldelijk aanbellen, komt er iemand opendoen. Op dat moment zitten vier beklaagden in de woonkamer. "Er was veel alcohol en lachgas, ze lachten de politie weg, droegen geen mondmasker, werden agressief", zegt de procureur. Het feestje werd stilgelegd, maar amper twee uur later moet de politie opnieuw ter plaatse gaan, omdat het feestje gewoon doorging.

Andere beklaagden geven wel toe dat ze heel bewust ingingen op een uitnodiging. "Het was de eerste keer. Ik zat al lang alleen thuis en wilde er eens tussenuit", vertelt iemand. "Corona is bijna een jaar bezig, we zaten al acht maanden thuis en verveelden ons. Dat was fout", vertelt een andere. Al klinken ook hier de excuses door: "Ik was er maar heel kort, 20 minuten. En ik had niet verwacht dat er zoveel mensen aanwezig zouden zijn."

Corona is bijna een jaar bezig, we zaten al acht maanden thuis en verveelden ons

"Ik had via vrienden gehoord dat er een feestje was, ik wil niet zeggen door wie", vertelt nog een andere feestvierder. "Ik heb mij laten gaan, maar het was eenmalig."

"Heeft u nog grootouders?", vraagt de politierechter raak. "Ja", stamelt ze. "Ik heb een vergissing begaan, ik heb heel veel spijt."

Het is helemaal uit de hand gelopen

"Het is helemaal uit de hand gelopen", geeft nog iemand anders toe. "Het was zeker niet de bedoeling om een feest te geven, een plezante avond is geëscaleerd. Ik ben toegekomen, ik heb gedronken. Ik ben stom geweest, ik had het moeten beseffen. Dit had niet mogen gebeuren, we hebben een grote fout begaan en beseffen dat", eindigt ze. 

Het feestje in Schoten is niet de enige zaak die vandaag voorkomt. Ook op verschillende andere plekken in en rond Antwerpen werden de afgelopen tijd feestjes stilgelegd. Vandaag worden er zeven zaken behandeld. Sommige beklaagden betwisten dat ze de maatregelen overtreden hebben of dat ze op een feestje aanwezig waren, anderen laten weten dat ze de maatregelen "verwarrend" vonden. Eén van de beklaagden wierp zelfs op dat het eigenlijk zijn tweelingbroer was die op het feestje aanwezig was - het parket zal die verklaring nu verder onderzoeken. 

Bekijk hieronder de toelichting door Caroline Van den Berghe vanuit Antwerpen:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het gesprek met Professor grondwettelijk recht Johan Vande Lanotte in "De Afspraak" over feestvierders die voor de rechter moeten komen en over een mogelijke coronawet:

Videospeler inladen...

Meest gelezen