Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse minister van Justitie Bill Barr stapt op, luttele weken voordat hij sowieso het veld moet ruimen

Midden in de juridische strijd om de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft minister van Justitie Bill Barr in een brief aan president Donald Trump bekendgemaakt dat hij tegen Kerstmis ontslag neemt. 

Dat gebeurt op 23 december, op minder dan een maand voor Joe Biden de eed aflegt als Amerikaans president. Trump meldt het nieuws op Twitter. "Onze relatie was heel goed, en hij deed een fantastische job", aldus Trump, hoewel de president enkele weken eerder duidelijk te kennen gaf dat Barr, tot voor kort een van zijn loyaalste bondgenoten, in ongenade was gevallen.

Voor zijn aftreden zal Barr nog "enkele overblijvende dossiers afronden", aldus nog de brief, die verder vooral een lofrede is op Trump.

De president liet de voorbije weken geregeld blijken dat zijn minister van Justitie te weinig ondernam tegen de kiesfraude die zou hebben geleid tot Trumps verlies van de presidentsverkiezingen - hij noemde Barr een "ontgoocheling". Van die fraude is vooralsnog geen enkel echt bewijs op tafel gekomen. Begin deze maand gaf ook Barr toe geen bewijs te zien voor die fraude. 

In zijn brief schrijft Barr dat de aantijgingen verder onderzocht zullen worden. 

Barr wordt voor nog enkele weken opgevolgd door zijn adjunct Jeff Rosen. Barr werd in december 2018 aangeduid als opvolger van Jeff Sessions, die ook al in ongenade was gevallen bij Trump.

Meest gelezen