Getty Images

AZ Sint-Blasius in Dendermonde plant morgen boom om coronadoden te herdenken

Op dinsdagmiddag 15 december om 13.30 uur planten enkele medewerkers van az Sint-Blasius een boom in de tuin van het ziekenhuis. De boom, een rode esdoorn waarvan de blaadjes de vorm van een hart hebben, staat symbool voor alle mensen die in het ziekenhuis overleden aan Covid-19. Rond de boom worden vergeet-mij-nietjes geplant. Het moet een plek worden in de tuin waar zowel familie als zorgverleners de overleden patiënten kunnen gedenken.

Sinds de eerste golf krijgen familieleden van overleden Covid-patiënten een kaartje, waarin zorgverleners hun verbondenheid en medeleven willen uitdrukken. In dat kaartje werd de boomplanting in december reeds aangekondigd.  

"Het idee van de boom is ontstaan tijdens de eerste coronagolf", vertelt woordvoerster van het ziekenhuis, Dominique Potteau. "Toen zijn verschillende mensen met Covid-19 bij ons overleden nadat ze zeer langdurig waren opgenomen. De familie kon toen niet altijd de aandacht geven die ze hadden willen geven, maar ook onze zorgverleners konden niet altijd de optimale zorg, tijd, aandacht geven zoals ze dat gewoon waren voor corona."

Die boom moet het gevoel van onmacht ombuigen naar een gevoel van verbondenheid, samenhorigheid en troost

Dominique Potteau, woordvoerster az Sint-Blasius

"Zo is het idee van die boom ontstaan. Een boom waar familieleden en zorgverleners zouden naartoe kunnen gaan om dat gevoel toch een beetje te kunnen plaatsen." Met de boom willen de medewerkers van het ziekenhuis een plaats geven aan het gevoel van overmacht dat ze ervaarden in die eerste golf. Het is ook een symbool om uit te drukken dat de overledenen niet vergeten worden. Dat wordt nog eens extra benadrukt door rond de rode esdoorn een kring van vergeet-mij-nietjes te planten. 

"Die boom wordt een symbool van verbondenheid met de covidpatiënten, overleden of herstellende,  en die moet het gevoel van onmacht overstijgen en ombuigen naar  een mooi warm gevoel van verbondenheid, samenhorigheid en troost", besluit Dominique Potteau

Meest gelezen