EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Onderhandelaars EU en VK zetten gesprekken handelsakkoord voort: "Nog twee struikelblokken"

Een deal of "no deal"? Met intussen nog maar goed twee weken te gaan, lijkt er dan toch nog een sprankel hoop te zijn op een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. De onderhandelaars zijn vanmorgen opnieuw beginnen te praten, nadat hun politieke leiders daarop hadden aangedrongen.  

Gisteren had er een doorbraak moeten zijn - de zoveelste deadline al in de brexitsaga. Dan had moeten blijken of de Britten nu met of zonder handelsakkoord de EU verlaten op 31 december. 

Maar een beslissing is dan toch nog niet gevallen. Er is nog perspectief om te onderhandelen, lieten EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson weten na een "constructief" telefoongesprek.

Vanmorgen zijn de Britse en de Europese onderhandelaars dus opnieuw beginnen te praten. Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier zegt nog altijd te geloven in een handelsakkoord. Er blijven nog twee twistpunten over: eerlijke en vrije concurrentie, en de rechten van Britse vissers in Europese wateren en vice versa.

Over het derde twistpunt, namelijk wie het akkoord zal controleren bij geschillen, zou intussen overeenstemming zijn bereikt, gaf Barnier te verstaan. 

Hoe zat dat ook alweer met de brexit? We leggen het in onderstaande video helder uit. De tekst gaat daaronder voort. 

Sprankel hoop

Een sprankel hoop blijkt er toch nog te zijn, zegt ook VRT-journalist Veerle De Vos vanuit het Verenigd Koninkrijk. "95 procent zou uiteindelijk al "agreed" zijn. De EU schuift lichtjes op in de richting van het VK, ze kruipen naar elkaar toe. Het idee dat het VK alle regels van de EU zou moeten overnemen, ook in de toekomst, wordt verlaten. De Britten zouden enigszins mogen afwijken, wat symbolisch heel belangrijk is." 

Beluister het gesprek met Veerle De Vos in "De ochtend" (tekst gaat hieronder door):

Wat niet wegneemt dat de tijd dringt, met nog maar goed twee weken te gaan voor 31 december, het moment waarop er een handelsakkoord moet zijn. Een nieuwe tussentijdse deadline voor de onderhandelaars, is ditmaal niet gesteld. 

"Het gevoel leeft dat er al genoeg deadlines zijn gekomen en gegaan de voorbije jaren", zegt Veerle De Vos. "Ze zijn nu voorzichtiger: ze willen proberen om de gesprekken van de laatste kans voorlopig hun gang te laten gaan. Er lekt ook weinig uit over de gesprekken, wat een goed teken is. Hoewel een no-deal nog altijd het meest waarschijnlijke scenario is, zoals Johnson gisteren nog eens bevestigde. 

Johnson sprak gisteren ook opnieuw de intentie uit om alleen met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel te spreken. Maar zij weigeren dat. De EU blijft als één blok optreden."

Kritiek

De Britse premier ligt ook in eigen land hoe dan ook een beetje onder vuur. Zeker bij bedrijven en ondernemers, die nu echt wel willen weten waar ze zich aan zullen moeten houden wanneer het Verenigd Koninkrijk op 1 januari na de Europese Unie ook de Europese interne markt en de douane-unie verlaat.  

"Waarom trekt Johnson de stop er niet uit, als hij toch blijft volhouden dat een deal erg onwaarschijnlijk is, en dat de Britten die toch niet nodig hebben?", hoort Veerle De Vos van veel Britten. "Is hij misschien toch bang voor een no-dealbrexit en alle gevolgen daarvan? Heeft hij de files in Kent zien staan? De voorraden die worden aangevuld in de supermarkten?"

Een akkoord is dus nog een optie, maar het kan ook nog steeds "no deal" worden. Wat een "no deal" zou betekenen, leggen we uit in onderstaande video. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen