Videospeler inladen...

Britse bedrijven en brexit: "Vanaf 1 januari leven we hier op een klein eiland"

Hoewel de aanhoudende onzekerheid over de brexit veel Britten zorgen baart, beseffen de meeste mensen nog niet wat de praktische gevolgen zullen zijn. Eigenaars van een klein of groot bedrijf doen dat wel. Voor hen maakt het een hemelsbreed verschil of er een brexit met of zonder handelsakkoord komt. Veerle De Vos sprak in Londen met twee betrokken ondernemers. 

Martine Eni kwam 24 jaar geleden vanuit Frankrijk naar Groot-Brittannië om zich met haar Nigeriaanse man in Noord-Londen te vestigen. Ze werkt er voor de lokale overheid, maar anderhalf jaar geleden startten ze samen een bedrijf in vastgoed. Ze kopen verwaarloosde huizen, knappen ze op en verkopen ze nadien door met een mooie winst. 

Ook haar onderneming, die op het eerste zicht weinig met het Europese vasteland te maken heeft,  komt nu onder druk: "Al mijn arbeiders - de loodgieters, de stukadoors en de schilders - komen uit Oost-Europa. Hoe makkelijk krijgen ze na 1 januari nog een visum en hoelang duurt die aanvraag? Mogen ze nog heen en weer reizen naar hun geboorteland tijdens de zomer? De details daarover zijn nog altijd niet duidelijk."

Beluister de reportage van Veerle De Vos in "De wereld vandaag" op Radio 1 (en lees verder na de audio):

Avalon All rights reserved.

Iedereen denkt hier alleen maar aan Kerstmis. Maar een week later vallen we uit de grootste markt ter wereld

Als er na 1 januari geen handelsakkoord is, heeft dat nog grotere gevolgen: "Bijna al mijn bouwmateriaal, de badkamers en het tapijt komen uit de Europese Unie. Daar ga ik dus invoer- en douanerechten op moeten betalen. Terwijl de koopkracht van de bevolking zal dalen, worden mijn huizen duurder. Dat is niet echt bevorderlijk voor onze zaak."

Martine Eni van Iso and Ried Ltd

Europese klanten

Rex UK, in het westen van Londen, is een grote webshop die geschenkartikelen ontwerpt. Er werken een 70-tal mensen. "Zowat de helft van onze producten is bestemd voor de Europese Unie", zegt accountmanager Scott Clarke. "Als er straks geen handelsakkoord is, dan moeten we daar invoer- en douanerechten op betalen. We kunnen die kosten moeilijk doorrekenen aan onze Europese klanten, want het was onze beslissing om de EU te verlaten. Dus de vraag is of we nog winst zullen kunnen maken."

Bekijk hier de reportage die Ivan Ollevier maakte voor "Het Journaal" (lees verder na de beelden):

Videospeler inladen...

Ons kantoor verhuizen naar Nederland bleek een te grote investering in deze onzekerheid

Clarke vindt het onbegrijpelijk dat er op een zucht van de ultieme deadline nog altijd geen duidelijkheid is. "Waarom duurt het zolang? We zouden liever hebben dat ze de knoop doorhakken, ook al betekent dat geen handelsakkoord. Dan weten we tenminste eindelijk waar we aan toe zijn en kunnen we de juiste maatregelen nemen."

Scott Clarke van Rex UK

Voorraad in Nederland?

Tot nu toe heeft Rex UK zich beperkt tot inlichtingen verzamelen over welke formulieren er na 1 januari nodig zullen zijn en het herbekijken van de contracten met de transportbedrijven. "We hadden het plan opgevat om een groot deel van onze voorraad te verhuizen naar magazijnen op het Europese vasteland en een tweede kantoor te openen in Nederland. Maar dat bleek een te grote investering zolang we niet zeker waren dat die harde brexit er zou komen."

Martine Eni denkt dat de meeste Britten niet beseffen wat er op hen af komt. "Iedereen is alleen maar met Kerstmis bezig: cadeautjes kopen, een kerstboom in huis halen. Maar nauwelijks een week later vallen we uit de grootste markt van de wereld." Ook de toegenomen nationalistische retoriek vindt ze maar niets. "Al dat gepraat over The Great British Empire. We zullen ons heel erg snel realiseren dat we vanaf 1 januari op een klein eiland leven."

De toonzaal van Rex UK

Bekijk hier de reportage van "Terzake" over de toenemende drukte in en rond havenstad Dover:

Videospeler inladen...

Meest gelezen