BELGA/CRABBE

Brugge en Knokke-Heist zetten in op "crowdcontrol" nu Nederlandse winkels sluiten

De West-Vlaamse steden Brugge en Knokke-Heist zullen zich focussen op crowdcontrol nu de niet-essentiële winkels in Nederland gaan sluiten. Dat melden beide steden. Zowel in Knokke als Brugge zullen politie en stewards de drukte in de winkelstraten in de gaten houden. Wanneer het echt te druk wordt, zullen de steden hun toegangswegen afsluiten.

Nu de niet-essentiële winkels in Nederland sluiten, worden in Belgische steden aan de grens heel wat shoppende Nederlanders verwacht. "Net zoals de Belgen zullen ook de Nederlanders nog hun kerstinkopen willen doen. We liggen natuurlijk niet ver van de grens dus ik verwacht wel wat extra volk vanuit Nederland. Daar zullen we waakzaam voor zijn", aldus burgemeester van Brugge Dirk De fauw (CD&V).

Brugge lanceerde afgelopen vrijdag nog een druktebarometer en voorzag eerder al stewards om mensen te sensibiliseren over coronaregels. Die middelen worden ook gebruikt met zicht op extra shoppers vanuit Nederland.

Ook in Knokke-Heist werden eerder al extra mensen voorzien. "Zowel politie als de stewards zullen de drukte goed managen in de winkelstraten. We hebben daarvoor een goed cameranetwerk om alles te monitoren. De grenzen sluiten of grenscontroles uitvoeren kunnen we niet, dus we zetten vooral in op crowdcontrol. In het slechtste geval moeten we de toegangswegen sluiten en het verkeer omleiden", eerste schepen van Knokke-Heist Piet De Groote.

Verder wil Knokke-Heist Nederlanders vooral sensibiliseren. "Ze moeten weten dat er in ons land andere regels zijn rond mondmaskers en samenscholingen. Maar iedereen is welkom bij ons, ook de Nederlanders. Zo lang ze zich maar goed gedragen en de regels respecteren".

Meest gelezen