Patrice Lumumba

Congolese president Tshisekedi: "Resten van Patrice Lumumba worden in 2021 naar Congo gerepatrieerd"

Volgend jaar zullen de stoffelijke resten van de vermoorde Congolese premier Patrice Lumumba vanuit België gerepatrieerd worden naar Congo. Dat heeft de Congolese president Felix Tshisekedi volgens lokale media verklaard.  Volgens de president krijgt Lumumba ook een waardig graf. 

De Congolese premier Patrice Lumumba werd kort na de onafhankelijkheid in 1960 afgezet, opgepakt en overgebracht naar de afgescheiden mijnprovincie Katanga. In januari 1961 werd hij vermoord door Katangese separatisten, er waren ook Belgen aanwezig. Zijn lichaam werd nooit gevonden.

De Belgische rijkswachter Gerard Soete, kreeg enkele dagen na de moord de opdracht om het lichaam op te graven en te vernietigen. De Soete trok twee tanden uit het lichaam van Lumumba en nam die mee.

In 2016 werd een tand in beslag genomen omdat het federaal parket een onderzoek naar de moord voert.

  Op 30 juni,  de dag dat 60 jaar Congolese onafhankelijkheid werd herdacht, schreef Juliana Lumumba (64) een emotionele brief aan koning Filip. De dochter van de vermoorde premier vroeg daarin om de enige resten van haar vader, de tanden, terug te geven. Ze had het over haar vader als "held zonder graf".

President Tshisekedi heeft ook meegedeeld aan de lokale media dat Lumumba een waardig graf zal krijgen.

Juliana Lumumba

Meest gelezen