Dit jaar geen "Nieuwjaarke Zoete" in Scherpenheuvel: "Het is spijtig voor de kinderen"

Het stadsbestuur van Scherpenheuvel heeft het nieuwjaarszingen en driekoningenzingen afgelast. Vorige week nog kondigde de gemeente aan dat het wel kon doorgaan. Maar ondertussen is er in de Antwerpse buurgemeenten een verbod op nieuwjaars- en driekoningenzingen. En als Scherpenheuvel het wel zou toelaten, vrezen ze een toeloop van kinderen uit de buurgemeenten. 

Vorige week kondigde de gemeente Scherpenheuvel-Zichem aan dat het nieuwjaars- en driekoningenzingen kon doorgaan. Maar vandaag is beslist om het te annuleren. "Het was inderdaad ons plan om alles te laten doorgaan", zegt de burgemeester van Scherpenheuvel, Manu Claes. "De gouverneur van Vlaams-Brabant liet dat toe als het coronaveilig zou gebeuren. We hebben dat ook wekenlang voorbereid. Maar toen kwam het verbod op nieuwjaarszingen in de provincie Antwerpen en wij grenzen aan de provincie Antwerpen. Dus, als wij alles laten doorgaan, zullen wij een toevloed krijgen van mensen die naar onze gemeente komen om te zingen. En dat is dan niet meer veilig."

Dit is een echte traditie in onze gemeente die al jaren meegaat

Burgemeester Manu Claes vindt het erg jammer dat het nieuwjaarszingen en driekoningenzingen is afgelast. "Dit is een echte traditie in onze gemeente die al jaren meegaat. Het is een familiefeest. De kinderen gaan zingen van deur tot deur. Hier en daar zijn drankenstandjes waar de ouders iets kunnen drinken. Het is spijtig voor de kinderen en spijtig voor onze mensen die wekenlang bezig geweest zijn met de voorbereidingen. We zullen volgend jaar of het jaar daarop dubbel vieren"

Meest gelezen