De Haan verbiedt alcohol op openbare plaatsen van vrijdagochtend tot en met 15 januari

Burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) van De Haan gaat nog een stapje verder dan de nationale coronamaatregelen en verbiedt het verkopen en drinken van alcohol op openbare plaatsen. Hij doet dat om inwoners, tweedeverblijvers en toeristen te beschermen. Een tochtje naar de badplaats leerde ons dat de Hanenaren daar eigenlijk blij om zijn, want het gedrag van sommige toeristen tijdens de herfstvakantie maakte hen boos en bang.

De burgemeester is bezorgd: in een brief aan de handelaren schrijft hij dat de besmettingscijfers nog onrustwekkend zijn. "We hebben nog steeds geen dalende curve. Integendeel. Wel besmettingen in alle wijken en ook vrij veel overlijdens." Daarom heeft hij in overleg met de gouverneur extra maatregelen genomen. 

Bang en boos

Veel Hanenaren zijn bang van de mogelijke toestroom van tweedeverblijvers en toeristen tijdens de Kerstvakantie. Een vrouw aarzelt even, en zegt dan toch: "Ze komen samen in de duinen en ... ja. Daar moeten we geen tekeningetje bij maken, hè." Meer dan één Hanenaar heeft nog beelden van tijdens de herfstvakantie op het netvlies: "Ze blijven gewoon op plekken staan. Zonder mondmasker. En sommige restaurants hier - met alle respect dat die mensen proberen een centje bij te verdienen - maar die geven cava, die geven wijn, die geven speciale koffies, je kunt hier dus garnaalkroketten krijgen aan het raam, die je dan ter plaatse op een plastic bordje kan nuttigen, wat tot een samenscholing leidt." 

Ze komen samen in de duinen en ... daar moeten we geen tekeningetje bij maken hè.
Inwoonster van De Haan

Puntjes op de i

Burgemeester Wilfried Vandaele nam een burgemeestersbesluit, dat bovenop het ministerieel besluit geldt. Hij maakte het bekend in een brief aan de handelaren. "Wij kennen het ministerieel besluit, u kent de protocollen die voor uw sector gelden", schrijft de burgemeester. "Take away kan verder gebeuren, maar het eten in gesloten verpakking moet op voorhand van thuis worden besteld en  meegenomen worden naar huis. Verkoop aan het raam kan, maar enkel voor de handelaren die het voor 15 november ook al deden. Wat de klant koopt, moet ook op veilige afstand worden opgegeten. Vuurkorven en barbecues bij privéwoningen kunnen, maar alleen als ze niet boven het aantal gaan dat in het ministerieel besluit staat." De burgemeester raadt de handelaren aan om de komende weken hun "creativiteit” te bedwingen. De aanhalingstekens in zijn tekst zijn veelbetekenend. "Nog even op de tanden bijten, en hopen dat 2021 beter wordt", zo eindigt de brief. 

Meest gelezen