Videospeler inladen...

Verpleegkundige uit New York krijgt eerste coronavaccin in VS

In de Verenigde Staten gaat de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus van start. De eerste 184.000 dosissen zijn de afgelopen uren naar vaccinatiecentra over heel het land gebracht. De eerste dosissen zijn bestemd voor mensen die werken in de gezondheidszorg en oudere mensen in woonzorgcentra. Een verpleegkundige uit New York heeft als eerste persoon in de VS een coronavaccin toegediend gekregen. 

De eerste prik was voor verpleegkundige Sandra Lindsay van een Joods medisch centrum in New York. De injectie werd live op televisie uitgezonden. "Eerste vaccin toegediend. Proficiat VS! Proficiat WERELD!", liet de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter weten.

(lees verder onder de tweet)

De Verenigde Staten hebben 100 miljoen dosissen van het vaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer en het Duitse BioNTech besteld, goed voor 50 miljoen inentingen of 1 op 6  de Amerikanen. Vorige vrijdag keurde het Amerikaanse Geneesmiddelenagentschap (FDA) het vaccin goed. 

(Lees verder onder de foto)

Verpleegkundige Sandra Lindsay
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Gisteren zijn de eerste 189 dozen met samen 184.000 dosissen door koerierbedrijven over heel het land verdeeld. De koeriers hebben de ladingen vanuit hun hoofddepots in Tennessee en Kentucky per vliegtuig en vrachtwagens rondgebracht. "Er zijn tienduizenden extra personeelsleden aangeworven voor die ingewikkelde operatie", zegt correspondent Björn Soenens.  

De vaccins worden eerst verdeeld in ziekenhuizen en woonzorgcentra. "21 miljoen mensen die werken in ziekenhuizen en 3 miljoen bewoners van rusthuizen en verzorgingsinstellingen krijgen het eerst een prik. De zorgverleners komen het meest in aanraking met covidpatiënten en moeten dus als eerste immmuniteit kunnen opbouwen", zegt Björn Soenens nog. 

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Trump dan toch nog niet

Aanvankelijk stonden ook president Donald Trump en zijn naaste stafleden vooraan in de vaccinatielijst.  Dat was beslist door de administratieve diensten. In het Witte Huis zijn de voorbije maanden herhaaldelijk besmettingen geweest met het coronavirus. Ook president Trump raakte begin oktober zelf besmet met het coronavirus, net als zijn vrouw Melania. Hij werd in het ziekenhuis behandeld. 

Maar de president heeft intussen in een tweet laten weten dat hij en zijn medewerkers pas later in het vaccinatieprogramma aan bod zullen komen. "Mensen die in het Witte huis werken, moeten het vaccin later krijgen, tenzij het noodzakelijk is. Ik heb gevraagd om die aanpassing door te voeren. Ik ben niet ingepland,  maar ik kijk ernaar uit om te worden ingeënt op het juiste moment", tweette de president enkele uren geleden. 

Het is niet duidelijk of de verkozen president Joe Biden en zijn verkozen vicepresident Kamala Harris en leden van hun team snel een prik zullen krijgen. 

In de Verenigde Staten stijgt het aantal coronabesmettingen en -doden nog altijd fel. Zaterdag overleden er 3.309 mensen, een werelddagrecord. Sinds de uitbraak in het voorjaar heeft de tweede golf een piek bereikt die hoger is dan de eerste. Er zijn nu bijna 300.000 Amerikanen overleden aan corona, over heel het land. Dat zijn er ruim 900 per miljoen inwoners. In België zijn meer dan 1.500 mensen per miljoen inwoners overleden aan de gevolgen van covid-19.

De Verenigde Staten hebben tegen juni ook al 200 miljoen dosissen besteld van het vaccin van het bedrijf Moderna. Maar dat vaccin moet nog worden goedgekeurd. 

Ook het Amerikaanse buurland Canada start vandaag met zijn vaccinatiecampagne. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen