Nederland is sinds middernacht in lockdown: dit zijn de nieuwe regels

Nederland is sinds middernacht in lockdown. Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte gisteravond aangekondigd tijdens een tv-toespraak. Niet-essentiële winkels gaan meteen dicht, scholen sluiten vanaf woensdag de poorten en sociale contacten worden tot een minimum beperkt bij onze noorderburen. Een overzicht van de regels die de komende vijf weken, al zeker tot 19 januari gelden in Nederland.

De slechte coronacijfers dwingen de Nederlandse regering om het land "op slot" te doen, zoals premier Mark Rutte het gisteravond verwoordde tijdens een tv-toespraak vanuit zijn werkkamer in het "Torentje", in het politieke hart van Den Haag.

Nadat hij eerst aan zijn bevolking had uitgelegd waarom Nederland in lockdown moet, stak Rutte van wal met een welomlijnde lijst van 7 maatregelen die de komende vijf weken worden genomen. De meeste maatregelen gaan al meteen in, vanaf middernacht:

 1. Onderwijs op afstand wordt de norm, van het primaire tot en met het universitaire onderwijs. Dus zowat alle scholen, hogescholen en universiteiten gaan dicht. Deze regel gaat in vanaf woensdag, zodat ouders nog een dag de tijd krijgen om zich te organiseren. 

  Er komt een beperkt aantal uitzonderingen, ook voor de kinderopvang, waar kinderen van ouders met essentiële beroepen nog wel welkom zijn. De regels voor het onderwijs gelden tot en met het weekend van 17 januari, dus tot twee weken na de kerstvakantie die volgende week sowieso zou beginnen.

 2. Niet-essentiële winkels gaan dicht. Terwijl in België die winkels nog maar recent weer open mochten gaan, ziet Nederland zich nu voor het eerst genoodzaakt om de niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken te sluiten. 

  Alleen voor doe-het-zelfzaken wordt een uitzondering gemaakt: zij mogen openblijven voor afhalingen, "omdat er in huis wel eens iets stuk gaat".

  Ook de zogenoemde contactberoepen moeten hun werkzaamheden staken. Alleen medische contactberoepen zoals kinesisten mogen blijven werken. Gedaan dus met het kapperstoerisme vanuit Vlaanderen. Omgekeerd wordt het wel afwachten hoeveel Nederlanders de komende tijd de oversteek naar België zullen maken voor hun kerstinkopen.

 3. Alle publieke toegankelijke locaties worden gesloten. Denk hierbij aan musea, theaters, concertzalen, dierentuinen en pretparken. Allemaal gaan ze dicht. De bib moet ook dicht, maar boeken binnenbrengen of afhalen mag nog wel. Hotels mogen wel nog openblijven, maar ze mogen geen eten meer serveren, zelfs niet via room service.

 4. Op het vlak van bezoek blijft Nederland minder streng dan België, al wordt het iets verstrengd: waar Nederlanders voorheen nog drie gasten mochten ontvangen, wordt bezoek nu beperkt tot 2 gasten per dag.

  Voor Kerstmis wordt hiervoor één uitzondering gemaakt: op 24, 25 en 26 december mag er nog een derde gast langskomen voor een stukje bûche. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.

 5. Sport: àlle binnensportlocaties worden gesloten, buitensportlocaties blijven open, maar sporten mag er met maximaal twee personen, op anderhalve meter afstand. Minderjarigen en topsporters mogen wel nog in groep blijven sporten.

  Voor de Belgen die bijvoorbeeld wel eens net over de grens gaan fietsen, let op: in Nederland geldt nu een samenscholingsverbod waardoor je voortaan maar met maximaal twee personen samen mag zijn. Alleen voor leden van hetzelfde gezin wordt een uitzondering gemaakt.

 6. Reizen: hier blijft het advies: blijf zo veel mogelijk thuis en ga niet onnodig op reis. Sterker zelfs: er wordt geadviseerd om tot half maart geen reizen te boeken. Skiën in de krokusvakantie wordt dus sterk afgeraden. "De risico’s en onzekerheden zijn te groot." Aan de buurlanden, dus ook België, wordt gevraagd om reizen naar Nederland te ontmoedigen.

 7. Werk: thuiswerk wordt verplicht in Nederland, tenzij het niet anders kan.

Naast de nieuwe maatregelen blijven alle bestaande maatregelen in Nederland gelden. De horeca blijft dus net als in België dicht en ook het dragen van mondmasker in openbare ruimtes blijft verplicht. In tegenstelling tot in ons land is er geen nachtklok in Nederland. 

Bekijk hier een samenvatting van de tv-toespraak van de Nederlandse premier Mark Rutte:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder ook de reactie van voorbijgangers in Breda bij onze reporter Jeroen Reygaert ("Het Journaal" van 15 december):

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen