AFP or licensors

"Ewa drerrie" en "simp" zijn het kinder- en tienerwoord van het jaar, ontdek hier wat ze betekenen

"Ewa drerrie, je bent beter geen simp!": voor de meeste volwassenen een onverstaanbare zin, maar niet voor kinderen en tieners. "Ewa drerrie" is het kinderwoord van 2020 en betekent "Hey gast!". "Simp" is het tienerwoord van het jaar en betekent zoveel als "een jongen die te veel moeite doet voor het meisje dat hij leuk vindt".

Al enkele jaren organiseert Ketnet een verkiezing van het kinderwoord van het jaar. Ook dit jaar zette Ketnet een shortlist klaar met 5 woorden die bij kinderen erg populair zijn. Dit jaar hebben bijna 20.000 ketnetters meegestemd en dat is een stuk meer dan vorig jaar, toen stemden er zo'n 15.000 kinderen mee. 

7.307 stemmen gingen naar "ewa drerrie" en dat was daarmee de duidelijke winnaar. Als tweede eindigde "yeet" (Joepie!) met 4.693 stemmen en op de derde plaats eindigde "idk" (I don't know, ik weet het niet) met 3.029 stemmen.

Opvallend is dat het woord dat tweede eindigde "yeet" vorig jaar nog het tienerwoord van het jaar was. Het lijkt er dus op dat kinderen de taal van de jongeren overnemen.

Bekijk hier een vlog over het kinderwoord (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Anker van "Karrewiet" (het kinderjournaal op Ketnet) en gezicht van de verkiezing van het kinderwoord van dit jaar, Amber Janssens is het helemaal eens met de keuze van de kinderen. "Ik ben er heel blij mee", zegt Janssens. "Het was een van mijn favorieten. Het komt uit het Marokkaans-Arabisch en het betekent "hey gast!", maar het wordt ook gebruikt om elkaar gewoon te begroeten als je elkaar tegenkomt. We horen het echt vaak bij kinderen, dus het klopt wel dat dit het woord van het jaar is, denk ik."

Bekijk hier de aankondiging van het tienerwoord van 2020 (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Het is echt wel een woord dat 2020 kenmerkt voor jongeren

Camille Deckers, nws.nws.nws

Voor het tienerwoord van het jaar hebben 35.407 jongeren hun keuze gemaakt uit de shortlist van nws.nws.nws (het tienerkanaal van VRT op Instagram). "Simp" raakte verkozen met 10.417 stemmen. Het was nog maar de tweede keer dat nws.nws.nws de verkiezing van tienerwoord van het jaar organiseerde. Ze zijn erg opgetogen over de grote opkomst. 

"Ik vind dat "simp" echt het meest gelinkt is aan het idee van een tienerwoord", zegt Camille Deckers van nws.nws.nws. "Het is echt een woord dat enkel door die doelgroep van middelbare schooljongeren wordt gebruikt. Het komt van TikTok. "Simp Nation" kennen de jongeren zeker, dat is een themalied dat op TikTok gaat. Het woord zit in memes en in video's, dus het is echt wel een woord dat 2020 kenmerkt voor jongeren."

"Periodt" (gebruikt aan het eind van een zin, als je je punt gemaakt hebt, "en daarmee uit.") strandde als tweede met 9.235 stemmen, als derde kozen de jongeren voor "kaas" ("Da's klote! Balen! WTF!") met 6.797 stemmen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen