Gentenaars wensen elkaar een gelukkig nieuwjaar met speciale affiches aan de ramen: "Ienen mee suiker"

In Gent heeft een buurtcomité speciale posters laten maken om de Gentenaars in deze coronatijden een hart onder de riem te steken. En er wordt ook meteen een gelukkig nieuwjaar gewenst, want op de affiches staat een peperkoeken hart met suiker.  Gentenaars wensen elkaar “ienen mee suiker”, als ze elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen, want een peperkoeken hart met suiker brengt geluk. 

Het buurtcomité heeft in totaal 100.000 posters laten maken. “15 jaar geleden hebben we in Gent een soortgelijke campagne gedaan”, zegt initiatiefneemster Isabelle Finet. “Die posters gaven ons toen zo’n warm gevoel dat we de campagne opnieuw willen doen. Ik denk dat we in deze moeilijke coronatijden allemaal wel zo’n warm gevoel kunnen gebruiken.”

We kunnen in deze moeilijke coronatijden wel wat extra warmte gebruiken
Initiatiefneemster Isabelle Finet

Reactie van de overburen

Gentenaars kunnen de posters krijgen op 100 verschillende plekken in de stad: bij bakkers, krantenwinkels, boekenwinkels, tankstations, … . Bedoeling is dat de inwoners de affiches aan hun raam hangen. En het leuke is: de andere kant van de straat reageert met een andere poster. Daarop staat een peperkoeken ventje zonder hart en de tekst “Uuk Zuu Veele”.

Het is al een lange traditie in Gent dat kinderen van hun peter een peperkoeken hart krijgen. En als het eentje met suiker is, dan mogen ze een heel goed jaar verwachten. 

Peperkoekenwandeling met opdrachten

Naast de affiches, heeft het buurtcomité ook een wandelzoektocht uitgewerkt. Op 15 plekken in de stad kan je naar een verhaal luisteren. Het is comedian Wouter Deprez die de verhaaltjes vertelt. Het gaat over een peperkoeken mannetje dat zijn hart verloren heeft en een prinses moet redden met behulp van een peperkoeken leger. Je komt tijdens de wandeling vanalles te weten over Gent en je moet ook een opdracht doen. 

kasto80

Meest gelezen