Etienne Lanssens

Grootouders uit Ruiselede spelen op kerstavond voor traiteur voor kinderen en kleinkinderen: "Afwas doen ze zelf"

Etienne Lanssens en zijn vrouw Marie-Louise Vanneste uit Ruiselede gaan tijdens de eindjaarsperiode voor hun kinderen en kleinkinderen koken. "Iedereen mag een bestelling doen, maar moet die zelf komen ophalen. Zo zien we elkaar nog eens vanop een afstandje", zegt Etienne.

"We zitten met 5 verschillende bubbels, die we onmogelijk samen kunnen brengen tijdens de feestperiode", zegt Etienne Lanssens aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Daarom hebben mijn vrouw en ik besloten om voor traiteur te spelen. Iedere bubbel kan zijn eten gewoon komen ophalen."

"We hebben 14 kinderen en kleinkinderen", gaat Etienne voort. "De menu ligt al enkele weken vast. Starten doen we met een glaasje prosecco en wat hapjes. Ik zal ook veganistische hapjes voorzien, want één van mijn kleinkinderen eet geen producten afkomstig van dieren. Daarna is het tomatensoep met balletjes. Dat was een suggestie van een ander kleinkind. Het voorgerecht wordt een vispannetje met aangepaste wijn. Als hoofdgerecht serveren we fazantenfilets met wintergroentjes en kroketten of frietjes. Op algemene aanvraag sluiten we af met chocolademousse, zoals elk jaar."

Minder werk dan andere jaren

"Ik kook normaal gezien elk jaar voor alle kinderen en kleinkinderen die bij ons aan tafel zitten. Nu hoef ik geen meubels te verplaatsen en tafels te dekken. Ik kan ook meer op voorhand voorbereiden in de keuken, want er moet minder à la minute gebeuren. Iedereen komt zijn eigen menu afhalen met de instructies erbij. Thuis kunnen ze lezen hoe lang de gerechten elk in de oven moeten zitten. En de afwas? Die doen ze dit jaar zelf", lacht Etienne.

Meest gelezen