Videospeler inladen...

Hoe kan het vaccin er zo snel zijn? Viroloog Steven Van Gucht hamert opnieuw op veiligheid coronavaccin

Het is niet omdat het coronavaccin zo snel klaar is, dat het niet veilig is. Dat was de boodschap van viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie over de coronacijfers vanmorgen. Technologische vooruitgang en wetenschappelijke samenwerking en transparantie hebben zo snel tot een vaccin geleid.

Over een goeie drie weken kunnen we, na de VS en het Verenigd Koninkrijk, ook in ons land beginnen te vaccineren tegen het coronavirus. Het ontwikkelen van een vaccin duurt normaal gezien verschillende jaren, nu lukte dat in minder dan een jaar tijd. "Is het vaccin dan wel veilig?", vragen heel wat mensen zich af.

Op de persconferentie van het wetenschappelijk instituut Sciensano vanmorgen legde viroloog Steven Van Gucht uit waarom de coronavaccins die volgend jaar naar ons land komen, veilig zijn, want "de coronavaccins moeten aan dezelfde veiligheidseisen voldoen als andere vaccins en geneesmiddelen."

"Er is ook niet bespaard op klinische studies. Bij elke studie zijn minstens 15.000 mensen die het vaccin kregen toegediend. Bij vorige vaccinstudies was dat vaak een pak minder." De vaccins zijn dus veilig, klinkt het bij Sciensano, maar hoe konden ze zo snel klaar zijn?

Technologische vooruitgang

"Dankzij de enorme technologische vooruitgang heeft men heel snel de genetische samenstelling van het virus kunnen bepalen", legde Van Gucht uit. "Op 10 januari was de volledige genetische code bekend. Die informatie werd openbaar gemaakt en over de hele wereld verspreid."

Voorsprong

"Men moest niet van 0 beginnen. Er waren al twee bekende coronavirussen." Die coronavirussen leidden begin 2000 tot de sars-epidemie (hoofdzakelijk in Azië) en tien jaar later tot de mers-epidemie (vooral in Azië en het Midden-Oosten).

"Tegen die virussen waren al vaccins in ontwikkeling. Die konden worden aangepast, zodat ze ook konden werken tegen dit nieuwe coronavirus. Ook een ebolavaccin kon worden omgevormd tot een coronavaccin." 

Hoogste prioriteit

Het onderzoek naar een vaccin is "met voorrang uitgevoerd". "Studies naar nieuwe geneesmiddelen en vaccins verlopen doorgaans in 3 fases", legt Van Gucht uit. "Hier heeft men tijd gewonnen door die 3 fases te laten overlappen. Daardoor konden bedrijven en overheden meteen over veel meer data beschikken."

Er werd ook gebruikt gemaakt van zogenoemde "rolling review": "Gegevens van studies werden doorlopend beoordeeld door onafhankeljke instanties in plaats van dat eenmalig te doen op het einde van de klinische studies."

Vervroegde productie

De productie van coronavaccins is al maanden bezig, lang voordat er een vaccin was goedgekeurd. "Regeringen en bedrijven hebben al fors geïnvesteerd in de productie van de vaccins. Dat was een groot risico, want investeringen dreigen verloren te gaan als de goedkeuring er niet komt, maar het was de enige manier om dagen of weken na de goedkeuring al vaccins te kunnen leveren."

Steven Van Gucht wilde aan het einde van de persconferentie het enthousiasme bij velen rond de vaccins wel wat temperen. "Ondanks de komst van de vaccins zullen we de komende maanden de basisregels nog moeten blijven respecteren, maar 2021 wordt hopelijk wel het jaar van het vaccin", sloot Van Gucht hoopvol af.

Bekijk hier de uitleg van Steven Van Gucht tijdens de persconferentie over de coronacijfers:

Videospeler inladen...

Meest gelezen