Nieuwe "LevensEindeApp" helpt zorgverleners bij ondersteuning van ernstig zieken

Vandaag lanceren Forum Palliatieve Zorg en het LevensEinde InformatieForum LEA, de LevensEindeApp. De gratis app bundelt informatie voor artsen en zorgverleners over hoe ze ernstig zieke patiënten en hun naasten het best kunnen ondersteunen.

Artsen of hulpverleners die vragen hebben of informatie zoeken voor patiënten, die ernstig ziek zijn of niet meer lang zullen leven, kunnen vanaf vandaag de app downloaden. "De app bestaat uit verschillende rubrieken en werkt als een praktische handleiding", vertelt Wim Distelmans, professor in de palliatieve geneeskunde (VUB).

De rubriek "Pijn- en symptoomcontrole" behandelt vragen als "Hoe start ik een goede behandeling met morfine op?".  Een tweede rubriek geeft uitleg over hoe je op een goede manier communiceert met mensen die geconfronteerd worden met slecht nieuws. De app beantwoordt daarnaast vragen over wilsverklaringen en euthanasie. Patiënten en hun naasten kunnen de app ook zelf raadplegen als ze hier vragen over hebben. 

 Zeker in deze moeilijke tijden is het belangrijk dat zorgverleners en artsen snel kunnen reageren en palliatieve zorg toedienen.

Wim Distelmans, professor in de palliatieve geneeskunde (VUB)

Een andere rubriek focust op woonzorgcentra: "Het zijn instellingen waar heel wat mensen met het einde van het leven te maken krijgen. Zeker in deze moeilijke tijden is het belangrijk dat zorgverleners en artsen snel kunnen reageren en palliatieve zorg toedienen", aldus Distelmans.

"Artsen en zorgverleners zijn mensen die heel druk bezig zijn. Ze weten soms niet goed waar ze bepaalde informatie snel kunnen vinden. Nu is al die informatie gebundeld in een app en kunnen ze de informatie snel oproepen", benadrukt Distelmans. De app wordt regelmatig geüpdatet zodat het zorgpersoneel altijd de nieuwste informatie kan raadplegen.

Meest gelezen