radio 2

Limburg is de schatkamer van de Vlaamse biodiversiteit

De natuur in Vlaanderen doet het niet goed. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) luidt vandaag in het Natuurrapport 2020 nogmaals de alarmklok. Zonder Limburg zou dat rapport nog veel slechter uitvallen. Maar liefst 90 procent van alle dieren en planten die nog in Vlaanderen voorkomen, zijn terug te vinden in Limburg.

Ignace Schops, de stichter van het Nationaal Park Hoge Kempen was één van de honderden geïnteresseerden die vanmorgen de digitale voorstelling van het Natuurrapport 2020 volgde. De conclusie van dat rapport is duidelijk, Vlaanderen bengelt achteraan in Europa als het op biodiversiteit aankomt. 

De achterstand van het verleden is nu de voorsprong geworden voor Limburg

Ignace Schops

De pijnpunten zijn bekend. Wat er nog rest aan natuur ligt er versnipperd bij. Er is overbemesting en er zijn nog altijd te weinig bosgebieden. Alleen in Limburg is de toestand iets rooskleuriger. Volgens Ignace Schops is dat te danken aan de remmende voorsprong.  "We waren destijds de arme regio met heel veel heide en bossen. Doordat we in onze ontwikkeling wat trager waren dan vele regio's in de rest van Vlaanderen, begint dat nu in ons voordeel te spelen".

De cijfers tonen dat ook aan zegt Schops "Zowat de helft van de natuur ligt in Limburg en van alle soorten van planten en dieren vind je 90 procent hier terug. Je moet weten dat heide, moeras en kustduinen nog maar amper 2 procent van Vlaanderen uitmaken maar precies daar treft je een derde van alle bedreigde soorten aan. En Limburg is net bekend voor zijn grote gebieden met paarse heide".  

 

Limburg heeft een gigantische verantwoordelijkheid op het vlak van natuur, daar moeten middelen tegenover staan

Ignace Schops

Limburg is volgens Schops als het ware een wieg van waaruit de Vlaamse biodiversiteit opnieuw kan groeien. "Als je weet dat 90 procent van de Vlaamse natuurgebieden kleiner is dan 1 hectare. Terwijl wij hier in Limburg heel veel natuurgebieden hebben van duizenden hectare groot. Ik denk aan het Nationaal Park Hoge Kempen, Bosland, het Grenspark Kempenbroek, de Weyers, de Maasvallei en ook Voeren. Het zijn allemaal voldoende grote gebieden waar natuurlijke processen zich nog kunnen manifesteren en die de thuis zijn van heel veel bedreigde soorten". (lees verder onder de foto) 

Als Vlaanderen inzet op meer ecologische verbindingen kunnen die soorten op termijn ook de rest van Vlaanderen opnieuw veroveren. Volgens Ignace Schops heeft Limburg op dat vlak een gigantische verantwoordelijkheid. Maar hij dringt er bij Vlaamse regering wel op aan om Limburg daarvoor dan ook meer middelen te geven. 

Meest gelezen