"Nederland gaat op slot": tal van winkels dicht, onderwijs op afstand, minder bezoek thuis, maar géén avondklok

Nederland gaat minstens 5 weken op slot, zo heeft premier Mark Rutte vanavond aangekondigd. In Vlaanderen gaan de scholen op 4 januari weer open, er komt geen verlenging van de kerstvakantie. In de VS zijn al meer dan 300.000 coronadoden geteld. "Dat is veel. In Amerika woont vier procent van de wereldbevolking, maar het land is goed voor twintig procent van alle coronadoden", meldt Björn Soenens. Volg alle coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nederlandse premier Mark Rutte over vergaande lockdown van vijf weken: "Nederland gaat op slot"

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft in een televisietoespraak een strenge lockdown aangekondigd. "Nederland gaat op slot", zei hij. Niet-essentiële winkels moeten de deuren sluiten, het onderwijs moet op afstand verlopen, maar er komt geen avondklok de komende vijf weken. 

Rutte heeft de nieuwe maatregelen ingedeeld in 7 punten:

  1. Onderwijs op afstand wordt de norm, van primair tot en met universitair onderwijs
  2. Alle niet-essentiële winkels gaan dicht
  3. Alle publiek toegankelijke locaties gesloten
  4. Gezinnen mogen thuis per dag niet meer dan twee gasten ontvangen, uitgezonderd op 24, 25 en 26 december. Dan zijn drie gasten toegelaten
  5. Alle binnensportlocaties sluiten, buitensportlocaties blijven open, maar er mag gesport worden met maximaal twee personen
  6.  Blijf zo veel mogelijk thuis en maak geen onnodige reizen
  7.  Werk thuis, tenzij het niet anders kan
De cafés en restaurants blijven gesloten in Nederland. De hotels mogen wel nog open blijven, maar er mag geen eten en drinken meer geserveerd worden.
 
 

Onderwijs op afstand wordt de norm van het primair onderwijs tot en met de universiteit

"Toen ik bijna negen maanden geleden voor het eerst een televisietoespraak hield over corona, hoopte ik heel erg dat het voor het laatst zou zijn. Daar leek het lang op, maar helaas moet ik mij vandaag opnieuw op deze manier tot u richten met opnieuw een ingrijpende boodschap", begon Rutte zijn betoog.

De lockdown is afgekondigd voor een periode van vijf weken. "Dat betekent dat we alle plekken sluiten waar mensen in groepen samenkomen. Alles is er op gericht het aantal contacten tot een minimum te bepreken, want zonder contact kan het virus niet overspringen."

De nieuwe vergaande maatregelen gaan in vanaf dinsdag 15 december en gelden tot en met dinsdag 19 januari. "In de week daarvoor op dinsdag 12 januari zullen we vertellen hoe het er na 19 januari zal uitzien. Voor scholen geldt om praktische redenen woensdag 16 december als datum."

Een uitgebreid overzicht van de nieuwe Nederlandse regels is te vinden in dit artikel:

Geen verlenging van de kerstvakantie in het onderwijs

De Vlaamse scholen gaan op 4 januari, na de kerstvakantie, weer open. Dat hebben minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de onderwijspartners beslist na overleg met de virologen. In de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs blijft het deeltijdse afstandsonderwijs behouden. De huidige maatregelen in het onderwijs blijven tot 15 januari van kracht.

“Ik wil geen verlenging van de kerstvakantie zoals hier en daar geopperd wordt", zegt minister Weyts. "Dat zou de leerachterstand enkel vergroten. We hanteren al heel lang strenge veiligheidsmaatregelen en scholen zijn niet de motor van het virus. Laat ons er dus voor zorgen dat scholen niet nog meer dan vandaag het slachtoffer worden”, aldus Weyts.

Dit najaar werd de herfstvakantie een week verlengd om de piek in coronacijfers om te buigen. De verschillende curves hebben nadien een duik genomen. Maar na die gestage duik lijken we nu stilaan op een hoog plateau te blijven hangen.

Videospeler inladen...

Versoepelen of verstrengen?

“Begin januari (op zaterdag 2 januari) komen we opnieuw samen om de situatie te evalueren en te bekijken of we misschien de maatregelen kunnen versoepelen”, spreekt minister Weyts zijn hoop uit. 

Concreet denkt de minister dan aan de tweede en derde graad van het secundair onderwijs, waar tot nader order deeltijds afstandsonderwijs wordt gegeven. Voor de kerstvakantie zijn versoepelingen nog niet aan de orde omdat de cijfers dat niet toelaten, zegt Weyts.

Tegelijk sluit de minister niet uit dat er na Nieuwjaar strengere maatregelen moeten worden genomen, “maar laat ons hopen van niet”. Voor Nieuwjaar nog verstrengen, zoals dat er in Nederland en Duitsland zit aan te komen, zal in Vlaanderen niet gebeuren, omdat volgens Weyts en de virologen die hij raadpleegde in Vlaanderen de huidige maatregelen op dit moment volstaan, maar het is wel nodig dat ze tot 15 januari worden aangehouden.

WHO adviseert ook na vaccinatie mondmasker te blijven dragen

Ook wie al gevaccineerd is, blijft het best een mondmasker dragen, afstand houden van anderen en regelmatig de handen wassen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag in een nieuw advies.

Intussen is al duidelijk dat de verschillende vaccins het coronavirus tegengaan, maar het is nog onduidelijk of ingeënte mensen ook stoppen met anderen te besmetten, zeggen WHO-experts. WHO-vaccinologe Kate O'Brien drong aan op meer onderzoek naar vaccins.

Amerikacorrespondent Björn Soenens: "Je merkt niet echt dat vaccinatiecampagne gestart is in VS"

In New York is een verpleegkundige als eerste Amerikaan ingeënt met het coronavaccin. "Je merkt niet echt dat de vaccinatiecampagne in de VS begonnen is. Het heeft te maken met de prioriteitenlijst. Eerst zal het ziekenhuis- en gezondheidspersoneel gevaccineerd worden op 600 verschillende plaatsen in 50 staten. Er zijn nog maar 2,9 miljoen vaccins geleverd. Over drie weken komen er nog eens 2,9 miljoen", legt Björn Soenens uit.

Waarnemers vergelijken de vaccinatiecampagne met de landing in Normandië. "Het is een grote operatie om tegen april, mei meer dan honderd miljoen Amerikanen te hebben ingeënd. Er is nu alleen nog maar het vaccin van Pfizer. Donderdag bespreekt men het vaccin van Moderna. Daarvan zijn 200 miljoen dosissen van besteld. Dat zijn er veel meer dan de 100 miljoen vaccins van Pfizer die besteld zijn. Er zijn veel vaccins nodig om 300 miljoen Amerikanen in te enten, zeker als je weet dat er twee prikken nodig zijn om immuniteit op te bouwen."

Bekijk het gesprek met Björn Soenens uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Onrust in Nederlandse havenstad Vlissingen na toespraak Mark Rutte

In het centrum van Vlissingen heeft een aantal mensen vuurwerk afgestoken en bakstenen gegooid naar het gemeentehuis naar aanleiding van de toespraak van Mark Rutte. Vooral het Stadhuis moest het ontgelden. Relschoppers gooiden de ruit van de toegangsdeur in.

Nederlandse grensgemeenten roepen op niet te gaan shoppen in België

In Veiligheidsregio Zeeland, die grotendeels langs de Oost-Vlaamse grens ligt, roept voorzitter Jan Lonink Nederlanders op om niet te gaan winkelen in België, nu bij onze noorderburen de meeste winkels worden gesloten. Minister-president Mark Rutte kondigde maandag een strenge lockdown aan. 

"Werk zoveel mogelijk thuis", zegt Lonink, ook burgemeester van Terneuzen. "Ga alleen op pad als het echt noodzakelijk is. Zowel binnen als buiten Zeeland." Grenscontroles komen er niet.

"Onze minister-president heeft zware maatregelen aangekondigd", zegt Lonink in naam van de veiligheidsregio. "Wij vragen iedereen de aangescherpte adviezen zo goed als mogelijk in acht te nemen." Een oproep waarmee Lonink ook Nederlanders viseert die de komende dagen overwegen om te gaan kerstshoppen in België.

Nu meer dan 300.000 doden geteld in de VS

De Verenigde Staten hebben de kaap van de 300.000 coronadoden bereikt. Een triest record. Dat blijkt uit de tellingen van de Johns Hopkins-universiteit, die van allen landen de coronacijfers nauwgezet bijhoudt. Er vallen nu dagelijks zo'n 3.000 coronadoden.

Terwijl het land begint met vaccineren, blijft het hard gaan met de besmettingen. De laatste tijd worden er dagelijks vaak meer dan 200.000 besmettingen vastgesteld. Daardoor zit de VS nu al aan ruim 16 miljoen bevestigde besmettingen sinds de uitbraak van de corona-epidemie.

"Amerika is goed voor vier procent van de wereldbevolking, maar twintig procent van de coronadoden zijn in de VS geteld", aldus Björn Soenens.

Pairi Daiza sluit hotels

Dierenpark Pairi Daiza sluit de hotels in het midden van het park voor de komende drie weken. De al gereserveerde overnachtingen voor de eindejaarsperiode worden uitgesteld naar het seizoen 2021, meldt het park maandag.

Het park zegt dat de beslissing maandag is genomen, "ondanks het feit dat Pairi Daiza op 1 december 2020 nog groen licht kreeg van de lokale autoriteiten om haar resort (waar zo'n 400 personen per nacht kunnen verblijven) te openen in het midden van haar park van maar liefst 70 hectare". Het park zegt ook dat de voorwaarden en beperkingen die het zelf had opgelegd, "nochtans perfect de opening van ons resort" verantwoordden en dat alles in lijn lag met de huidige maatregelen in het land.

Maandag ontving het park een advies van het Nationaal Crisiscentrum, dat Pairi Daiza verbood het park open te stellen voor hotelgasten.

Steven Van Gucht: "Curve was in Nederland steil omhoog aan het gaan, dan moet je ingrijpen"

Volgens viroloog Steven Van Gucht heeft de Nederlandse regering de juiste beslissing genomen bij het verstrengen van de maatregelen. "Wat heel belangrijk is, is de richting van de curve. Die is de voorbije dagen steil omhoog gegaan en dat wil je niet zien. Dat is het moment om snel en drastisch in te grijpen en dat heeft men nu gedaan in Nederland, net als in Duitsland", aldus Van Gucht in "De afspraak".

Opvallend, het aantal besmettingen in Nederland ligt veel hoger dan in België, maar het aantal ziekenhuisopnames is er lager. "Het is moeilijk te verklaren waarom dat zo is. De besmettingscijfers in Nederland liggen twee tot drie keer hoger dan bij ons, maar als je kijkt naar het aantal ziekenhuisopnames, dan ligt dat veel lager dan bij ons. In Nederland zijn er 140 opnames in ziekenhuizen per dag, bij ons zijn dat er 180. Het aantal mensen op intensieve zorg is ook minder dan bij ons. Hoe dat komt, dat weet ik niet. Er is nog geen afdoende verklaring voor."

Bekijk hier het gesprek met Steven Van Gucht uit "De afspraak":

Videospeler inladen...

Brugge en Knokke-Heist zetten in op "crowdcontrol" nu Nederlandse winkels sluiten

De West-Vlaamse steden Brugge en Knokke-Heist zullen zich focussen op crowdcontrol nu de niet-essentiële winkels in Nederland gaan sluiten. Dat melden beide steden. Zowel in Knokke als Brugge zullen politie en stewards de drukte in de winkelstraten in de gaten houden. Wanneer het echt te druk wordt, zullen de steden hun toegangswegen afsluiten.

Lees meer in dit artikel:

Pubs, restaurants, bioscopen en musea moeten de deuren sluiten in Londen

Londen en delen van het zuidoosten van Engeland bereiden zich voor op het hoogste alarmniveau omdat het aantal coronabesmettingen opnieuw sterk stijgt. De nieuwe maatregelen gaan woensdag om middernacht van kracht, meldde de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock in het parlement.

Als het hoogste alarmniveau van kracht is, moeten hotels, pubs en restaurants de deuren sluiten. Restaurants kunnen enkel nog afhaalmaaltijden aanbieden. Ook alle culturele plaatsen, zoals bioscopen, theaters en musea, moeten toe. Scholen, winkels, schoonheidssalons en kapsalons mogen wel open blijven.

Wie kan, moet zo veel mogelijk thuis werken en de bevolking moet niet-essentiële verplaatsingen vermijden. De sociale contacten worden beperkt. Zo mag je binnens- of buitenshuis niet afspreken met iemand van een ander gezin.

De burgemeester van Londen Sadiq Khan had eerder al gewaarschuwd dat een dergelijke beslissing "catastrofaal" zou zijn voor de horecasector, zeker in deze eindejaarsperiode.

De terugkeer van een beperkt aantal voetbalfans bij de thuiswedstrijden van de Londense clubs in de Premier League is ook van korte duur geweest. Vanaf woensdag is er geen publiek meer toegelaten in de stadions.

AZ Groeninge, AZ Delta en AZ Sint-Jan bewaren coronavaccins voor West-Vlaamse woonzorgcentra: "Speciale diepvriezer moeten kopen"

Het AZ Groeninge in Kortrijk, het AZ Delta in Rumbeke en het AZ Sint-Jan in Brugge hebben de opdracht gekregen om de Pfizer-vaccins te bewaren en te vervoeren naar de woonzorgcentra. "Ik vind het een hele eer", zegt de hoofdapotheker van het AZ Groeninge, Katy Verhelle.

Lees meer in dit artikel:

Ook eerste Canadees gevaccineerd

Een zorgverlener in Toronto heeft maandag als eerste Canadees een coronavaccin toegediend gekregen. De inenting werd live uitgezonden. Ook in de VS zijn ze maandag gestart met het vaccineren tegen COVID-19.

Met het vaccin dat Anita Quidangen toegediend kreeg in een ziekenhuis in de hoofdstad van Ontario, is de vaccinatiecampagne in Canada officieel van start gegaan, minder dan een week nadat het Pfizer-BioNTech-vaccin door de autoriteiten was goedgekeurd.

Net als in de VS kan het gloednieuwe vaccin van Pfizer/BioNTech in Canada sneller dan gebruikelijk worden ingezet, omdat het om een noodgeval gaat. Normaal duurt de toelatingsprocedure langer.

NOS-journalist Arjan Noorlander: "Lockdown nodig omdat aantal besmettingen snel oploopt"

De drastische nieuwe maatregelen in Nederland zijn genomen omdat het aantal besmettingen met het coronavirus de voorbije weken enorm is opgelopen.

"Wat opeens zo dringend is, is dat de besmettingen in Nederland de afgelopen twee weken ontzettend snel zijn beginnen oplopen. We zaten sinds oktober al in een gedeeltelijke lockdown, vooral een lockdown van de horeca met daarbij het advies aan mensen om zo veel mogelijk thuis te werken. Dat leek even te helpen, maar de afgelopen twee weken verslapte dat. De besmettingscijfers liepen op naar 10.000 nieuwe besmettingen per dag. Daarom moet het land helemaal op slot en dat betekent dat bijna alles dicht gaat", meldt NOS-journalist Arjan Noorlander in "Terzake".

Bekijk het gesprek met Arjan Noorlander uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Protest tegen Nederlandse maatregelen tijdens toespraak Mark Rutte

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft zijn toespraak van uit zijn werkkamer het "Torentje" in Den Haag gehouden. Enkele honderden betogers uitten hun ongenoegen over de nieuwe maatregelen.

"Premier Rutte heeft zijn officiële toespraak tot de Nederlandse bevolking met wat gejoel en lawaai op de achtergrond. Dat komt omdat hier een paar honderd Nederlanders aan het betogen waren. Ze probeerden de premier te overstemmen omdat ze het niet eens zijn met de verstrengde maatregelen", meldt Jeroen Reygaert in "Het Journaal".

Videospeler inladen...

Is een nieuwe variant van het coronavirus de oorzaak van de snelle verspreiding in het zuiden van Engeland?

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock heeft in het parlement gezegd dat een nieuwe variant van het coronavirus mogelijk de oorzaak is van de opstoot van nieuwe gevallen in het zuiden van Engeland. Groot-Londen en de nabijgelegen graafschappen Essex en Kent zullen onder het hoogste niveau van corona-beperkingen geplaatst worden, zo zei hij. 

Lees meer in dit artikel:

2020 is het slechtste jaar voor de automarkt in 20 jaar, terwijl verkoop van motor- en elektrische fietsen piekt

De covidlockdowns brengen de automarkt in ons land een zware klap toe. Sectorfederaties Febiac, Traxio en Renta verwachten tegen eind dit jaar slechts 425.000 inschrijvingen van nieuwe voertuigen, 22 procent minder dan vorig jaar. Daarmee wordt dit het slechtste jaar voor de sector in 20 jaar. Motor- en elektrische fietsen profiteren van de covidpandemie, hun verkoop piekt.

Lees meer in dit artikel:

Provincie Limburg en burgemeesters in overleg na verstrenging in Nederland

De provincie Limburg en de Limburgse burgemeesters gaan dinsdag in overleg over de verstrenging van de coronamaatregelen in Nederland en de gevolgen daarvan voor de Limburgse gemeenten. 

Bij de Limburgse burgemeesters blijkt er ongerustheid te zijn over Nederlanders die naar België zouden afzakken wanneer de niet-essentiële winkels in Nederland sluiten wegens de verstrengde lockdown. De bedoeling is om een uniform beleid in de provincie en de grensregio af te stemmen.

De Nederlandse regering zou van plan zijn een verregaande lockdown in te voeren waarbij onder meer scholen, niet-essentiële winkels, musea, kapsalons en theaters tot en met 19 januari dichtgaan.

Op vraag van een aantal burgemeesters heeft de provincie Limburg de 42 Limburgse burgemeesters uitgenodigd voor een vrijblijvend overleg. Daarbij zal het onder meer over Nederlanders gaan die in ons land komen shoppen of werken, maar ook de handhaving zal worden besproken.

Politie betrapt 17 personen op bedrijfsfeest in Temse

In Temse in Oost-Vlaanderen heeft de lokale politie vrijdag 17 personen betrapt op een bedrijfsfeest en het voorbije weekend verschillende andere overtredingen op de coronamaatregelen vastgesteld. Dat meldt de politiezone Kruibeke/Temse.

De politie stelde de voorbije dagen 46 pv's op voor het niet-naleven van de coronamaatregelen. "Vrijdagavond waren er in de Frank Van Dyckelaan in Temse 17 personen aanwezig op een bedrijfsfeestje. Zij krijgen allemaal een pv. Op de Markt in Temse werden er vier corona-pv's opgemaakt wegens samenscholing. De vier jongeren werden met lachgas aangetroffen. Daarvoor werd ook een GAS-pv opgesteld", zegt de lokale politie.

In de Kromstraat in Kruibeke was er zondagnamiddag een groep van een 20-tal personen aanwezig op het voetbalplein en zondagnamiddag verzamelde een groep van een 40-tal motorrijders in de Langestraat in Kruibeke. "Een deel van die groep ging een woning binnen. Daar werden uiteindelijk 15 personen aangetroffen. Voor beide incidenten werden in totaal 23 pv's opgesteld voor het niet-naleven van het samenscholingsverbod. Daarnaast werden er afgelopen weekend ook nog twee pv's opgemaakt voor het overtreden van de nachtklok", meldt de politie.

School in Dendermonde dicht nadat heel wat kinderen besmet zijn met corona

In Grembergen bij Dendermonde gaat de kleuter- en lagere school VLEK helemaal dicht tot na de kerstvakantie. Omdat er 3 coronabesmettingen waren, waren al 2 klassen uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Maar sinds vandaag is de hele school gesloten omdat uit testresultaten blijkt dat nog heel wat kinderen van die klassen besmet zijn, ook kinderen die geen symptomen hebben. 

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen