Radio 2

Maatwerkbedrijven leggen werk neer, ook in Menen: "Corona geeft extra werkdruk, loonsverhoging stelt niks voor"

In heel wat maatwerkbedrijven, beschutte werkplaatsen zoals dat vroeger heette, wordt er vandaag actie gevoerd, onder meer bij Veerkracht 4 in Menen. De overheid beloofde de arbeiders een loonsverhoging, maar die stelt volgens de socialistische vakbond niks voor. "Terwijl ook hier corona de werkdruk heeft opgedreven", klinkt het.

Corona zorgt niet enkel voor extra druk in de zorg. Ook in de afdeling wasserij van het maatwerkbedrijf Veerkracht 4 in Menen is het al een tijdje alle hens aan dek. Veerkracht 4 verwerkt het linnen van de woonzorgcentra van het OCMW en dat is niet zo eenvoudig tijdens een pandemie. "Het beddengoed van bewoners die besmet zijn, moet gescheiden worden van de rest, extra voorzichtig behandeld worden en nog een tweede keer gewassen worden", vertelt Jessika Vandamme die in de wasserij werkt. "Dat vraagt dus extra veel tijd."

Het beddengoed van coronapatiënten moet extra voorzichtig behandeld en 2 keer gewassen worden

Personeelslid Jessika Vandamme

Die extra inspanning van het personeel wordt amper beloond, vindt de socialistische vakbond. "Het maatwerkpersoneel is onlangs een loonsverhoging beloofd van 1,1 procent, maar dat stelt weinig voor, gezien ze maar 10 euro per uur verdienen", zegt Vanessa Degrendele. "Het gaat dus om een paar tientallen eurocent per week. En dat is niet genoeg. We pleiten er al langer voor dat de mensen in maatwerkbedrijven een brutoloon van 14 euro per uur zouden krijgen, zodat ze ook volwaardig van dat loon kunnen leven. Maar we staan daar dus nog duidelijk ver van af."

Ook elders actie

Ook in andere provincies voert het ABVV vandaag actie om de problematiek van de maatwerkers onder de aandacht te brengen.

Bekijk hieronder het verslag over de maatwerkbedrijven uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen