Foto Kurt

Mieke Van Hecke (CD&V) met pensioen in gemeenteraad Gent: “Kijk ernaar uit om pulls voor mijn kleinkinderen te breien”

Mieke Van Hecke (CD&V) zit vanavond voor het laatst als schepen op de Gentse gemeenteraad. De ex-topvrouw van het Katholiek Onderwijs zet zo op haar 73e een punt achter een rijk gevulde carrière. “Ik heb niks tegen mijn goesting gedaan”, blikt ze tevreden terug.

Reeds in mei wist Mieke Van Hecke (CD&V) dat ze haar legislatuur als Gents schepen niet zou uitdoen. “Enkel intimi wisten dat ik na ongeveer twee jaar zou weggaan”, zegt ze. Ze gelooft dat nu het juiste moment is om de fakkel door te geven: “Ik heb naast het bestuursakkoord nog een aantal begrotingen en beleidsnota’s op de rails kunnen zetten. Nu is het tijd voor iemand jong om de lijnen te zetten naar 2024.”

Haar opvolgster is Isabelle Heyndricks, voorzitter van de Gentse CD&V. Hendrycks (CD&V) krijgt alvast een paar tips mee van Van Hecke: “Wees authentiek en ga waarvoor je staat.” Als Gents schepen zal Hendrycks de bevoegdheden ‘Begraafplaatsen’, ‘Protocol’ en ‘Burgerzaken’ overnemen. Ondanks de coronacrisis sloot Van Hecke de laatste twee jaar nog een goede 2.500 huwelijken. “Op een bepaald moment mochten enkel nog koppels en getuigen aanwezig zijn, maar we hebben ons best gedaan om het zo goed mogelijk te organiseren via streams”, zegt ze daarover.

Ze vond het ontroerend om aanwezig te mogen zijn tijdens mooie momenten in het mensenleven van koppels: “Ik heb ook eens twee oudere mannen mogen huwen, waarbij je zag dat ze heel hard hebben moeten vechten om hier te kunnen staan. Dat straalde er zo vanaf dat heel mijn dag goed was.”

‘Droomjob’ bij Katholiek Onderwijs

De politieke loopbaan van Van Hecke begon in 1983 als OCMW-raadslid in Lochristi, waar ze later ook gemeenteraadslid en schepen werd. In 1995 werd ze verkozen als Vlaams volksvertegenwoordiger, een ambt dat ze tot 2004 vervulde. Nadien ging het Van Hecke voor de wind toen ze als eerste vrouw werd aangesteld als topvrouw van het Katholiek Onderwijs. Een taak die ze nog steeds beschouwt als haar droomjob: “In het parlement had ik een netwerk opgebouwd en leren onderhandelen, wat ideaal was voor deze functie.”

Haar terugkeer naar de lokale politiek in 2019 was dus het laatste wapenfeit van Van Hecke. Ze is ook positief over de huidige voorzitter van CD&V:  “Coens opent tot nadenken over waar we naartoe willen met de partij en hopelijk wordt er met veel jonge mensen overlegd zodat ook zij aangesproken worden voor het boeiende van de christen-democratie.”

Vervelen gaat ze zich nu echter niet doen. “Ik heb een villa gehuurd aan zee waar ik met mijn partner vaak zal vertoeven, maar ik heb ook nog massa’s boeken liggen en ik kijk ernaar uit om pulls te breien voor mijn kleinkinderen.”

Bekijk hier het gesprek met Mieke Van Hecke in "De afspraak":

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen