Nicolas Maeterlinck

Minister Matthias Diependaele (N-VA) is Warme Luisteraar: "Ik belde een vrouw die opgelucht was dat praten met een minister niet stijf moet zijn"

Minister Matthias Diependaele (N-VA) heeft afgelopen weekend aan de telefoon gehangen om te luisteren naar verhalen van mensen die het niet altijd gemakkelijk hebben. Hij belde als "Warme Luisteraar" en was aangenaam verrast hoe fijn het wel is om kennis te maken met mensen hun opmerkelijke verhalen.

Voor en tijdens de Warmste Week kan je op ontzettend veel manieren tonen hoe je er bent voor anderen. Een van die manieren is de telefoon oppakken en te bellen naar mensen die het moeilijk hebben, eenzaam zijn of op een andere manier in deze coronatijden een luisterend oor nodig hebben. Ook Vlaams minister van financiën Matthias Diependaele (N-VA) zet zijn beste oortje voor: "Ik had twee mantelzorgers en een slechtziende persoon aan de lijn. Ongelooflijk wat voor verhalen die hebben."

Er was een vrouw bij die achteraf zei: ik ben blij dat het niet zo'n stijf gesprek was
Minister Matthias Diependaele (N-VA)

Telefoneren

De minister is niet verlegen om te telefoneren: "Ik heb sowieso de gewoonte om mensen op te bellen als ze een vraag doormailen of een brief schrijven, en er staat een telefoonnummer bij. Het bellen voor de Warmste Week was dan weer iets anders, maar heel fijn om te doen." 

"Alle personen die ik opbelde hadden een verhaal te vertellen vanuit de eigen situatie", zegt de minister. "De eerste mevrouw heeft een zoon die al 10 jaar voor zijn werk in China woont. Ze hoopt heel hard dat haar zoon voor het Chinees Nieuwjaar in februari naar België kan komen. Ze beseft wel dat de kans heel klein is." Een ander telefoontje was naar een vrouw die mantelzorger is voor haar man. "Het was heel duidelijk dat dat niet altijd een gemakkelijke situatie is."

Vlot gesprek

De laatste persoon bleek iemand uit eigen streek te zijn, uit regio Sint-Niklaas. Dat maakt het praten al iets makkelijker: "We kennen de streek en we hebben gemeenschappelijke interesses. Dat maakte het gesprek heel vlot. De vrouw is blind en dat maakt haar verhaal ook heel boeiend."

Mensen durven soms al eens denken dat bellen met een minister een zeer ernstige bedoening is: "Er was een vrouw bij die achteraf zei: ik ben blij dat het niet zo stijf was", lacht minister Diependaele. 

Alle initiatieven en meer informatie over de Warmste Week vind je via de website www.dewarmsteweek.be

Meest gelezen