Radio 2

Moderne kerststal in Wilsele veroorzaakt ophef: "Dat is geen kerststal, daar kweek ik tomaten in"

Een moderne kerststal aan de Sint-Agathakerk in Wilsele bij Leuven lokt heel wat discussie uit. De stal lijkt niet op een traditionele kerststal, maar ziet eruit als een kleine serre. Die staat vol met planten. De figuur van een vrouw met kind in de serre verwijst naar Maria en Jezus. Sommigen vinden dat het kunstwerk gewoon niet past aan de kerk omdat het, volgens hen, niets met Kerstmis te maken heeft. Anderen zijn dan weer lovend.

De moderne kerststal is gemaakt door de Leuvense kunstenaar Pieter Janssens. Hij kreeg de opdracht van de stad Leuven. Hij ontwierp de alternatieve kerststal in zijn atelier in de Molens  Van Orshoven aan de Leuvense vaartkom. Het is een kleine serre met kleurrijke glas-in-loodbeschildering. In de serre staan exotische planten, zoals papyrus, palmbomen en olijfbomen. "Die planten zijn bewust gekozen, ze verwijzen naar de planten in de geboortestreek van Jezus", zegt de 53-jarige Janssens.

"Belachelijk, zeer geslaagd..."

De mensen reageren verdeeld op de kerststal, dat stelde een reporter van Radio 2 Vlaams-Brabant vanmorgen vast. Eén man toonde totaal geen begrip: "Dat heeft niets met Kerstmis te maken. Dat past hier gewoon niet. Ik heb thuis ook een serre, maar daar kweek ik tomaten in." Een andere man is dezelfde mening toegedaan. "Ik zal na Kerstmis vragen", grapt hij, "of ik de serre kan huren om er groenten in te kweken." Een ander iemand gebruikt het woord belachelijk omdat er geen link is met kerstdag. Hij vindt het kunstwerk op zich wel mooi maar verkiest een klassieke kerststal.  

Er zijn ook positieve reacties. Een  jong meisje vindt het kunstwerk "zeer origineel en veel leuker dan zo'n oude kerststal." Een oudere man spreekt van een "zeer geslaagd" werk dat voor een keer niet verwijst naar de klassieke kerstwinter met sneeuw maar naar de lente en de zomer. Een vrouw zegt vanachter haar mondmasker dat ze het kunstwerk van Pieter Janssens mooi vindt. "Het is wel geen kerststal. Ik heb liever een traditionele kerststal. Die zorgt voor sfeer in deze moeilijke tijden."

Meest gelezen