AFP or licensors

Oekraïne wil ontplofte kerncentrale van Tsjernobyl laten erkennen als Unesco-werelderfgoed

Oekraïne wil de ontplofte kerncentrale van Tsjernobyl laten erkennen als werelderfgoed bij Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties. De ramp in Tsjernobyl was de grootste kernramp in de geschiedenis. "Veel plekken op het Tsjernobyl-complex kunnen bewaard blijven zodat de mensheid zich herinnert wat ons hier is overkomen", zegt de Oekraïense minister van Cultuur.

Op 26 april 1986 mislukte een veiligheidstest in de kerncentrale van Tsjernobyl in de toenmalige Sovjetrepubliek Oekraïne. Daardoor ontplofte een reactor en grote hoeveelheden radioactief materiaal kwamen vrij en verspreidden zich over een groot deel van Europa, ook tot in België (waar toenmalig weerman Armand Pien spreekverbod kreeg).

300.000 mensen uit de omgeving van de kerncentrale werden geëvacueerd. Officieel vielen er 31 doden, volgens de VN en milieu-organisaties loopt het aantal mensen dat stierf aan kanker in de duizenden.

Wat is er precies gebeurd in Tsjernobyl en wat zijn de gevolgen? Journalist Jan Balliauw legt het uit in onderstaande video (de tekst loopt hieronder door):

Videospeler inladen...

Over de ramp werd onlangs een gelauwerde en veelbekeken serie gemaakt, "Chernobyl", die eerder dit jaar ook op Canvas werd uitgezonden. Tsjernobyl zelf wordt tegenwoordig (in niet-coronatijden althans) ook bezocht. "Het is een beroemde bezienswaardigheid, maar helaas heeft ze geen officieel statuut", zegt een gids aan het Franse persagentschap AFP.

"Tsjernobyl vrijwaren voor de mensheid"

De Oekraïense overheid wil daar verandering in brengen. Minister van Cultuur Oleksandr Tkachenko wil in maart een verzoek indienen bij Unesco om Tsjernobyl uit te roepen tot werelderfgoed. 

AFP or licensors

"Veel plekken op het Tsjernobyl-complex kunnen bewaard blijven zodat de mensheid zich herinnert wat ons hier is overkomen", zei Tkachenko tijdens een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers. "Tsjernobyl is een van de meest emblematische gebieden van ons land, we moeten het vrijwaren voor de mensheid", motiveert hij zijn beslissing.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak vorig jaar bij de ingebruikname van een nieuw beschermend omhulsel al de hoop uit dat het complex uitgroeit tot een "toeristenmagneet" en een plek voor wetenschappers.

Oekraïne zal een dossier voorbereiden dat tegen eind maart kan worden ingediend bij de Unesco. Een beslissing zou dan vanaf 2023 kunnen vallen. Als de site wordt uitgeroepen tot werelderfgoed, zou ze zich daar in het gezelschap weten van onder meer de Taj Mahal in India, de Mont-Saint-Michel in Frankrijk, en "onze" begijnhoven en belforten. 

Eind vorige maand nam ook "Vranckx" een kijkje in Tsjernobyl waar busladingen toeristen toestromen sinds het succes van de gelijknamige serie. Die aflevering kunt u hier bekijken:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen