BELGA/RENDERS

Rijscholen heropenen gedeeltelijk: "Werkgerelateerde rijbewijzen krijgen voorrang"

Vanaf vandaag mogen de rijscholen weer gedeeltelijk opstarten. De theorielessen en theoretische examens kunnen opnieuw voor alle rijbewijzen doorgaan. Voor sommige rijbewijzen zullen ook opnieuw praktijklessen en -examens georganiseerd worden. "Het is een hele administratie om een planning op te stellen om de wachtlijst weg te werken."

De verplichte sluiting van anderhalve maand heeft gezorgd voor een serieuze wachtlijst bij rijschool Traffix, met vestigingen in o.a. Meise, Asse en Merchtem. "Alleen al voor de rijlessen voor het zwaar vervoer, zijn wij al drie dagen aan het herplannen", zegt rij-instructeur Luc Van Bogaert in Start Je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. Het gaat dan om rijbewijzen C en D, voor vrachtwagenchauffeurs en buschauffeurs. Verder mogen ook alle theorielessen en -examens voor alle rijbewijzen heropstarten. "Het is nu kwestie van al die aanvragen in te plannen en iedereen zo snel mogelijk aan bod te laten komen", legt Van Bogaert uit.

Voorrang

Mensen die een rijbewijs voor hun werk nodig hebben, zullen eerst geholpen worden. "De druk is hoog", vertelt Van Bogaert. "Tijdens de lockdown hebben we veel telefoontjes en mails gekregen van mensen die vroegen wanneer ze aan bod zouden komen, omdat ze een rijbewijs nodig hebben voor hun werk. Wie een rijbewijs zwaar vervoer nodig heeft, krijgt daarom voorrang."

"Mensen bij wie het voorlopig rijbewijs vervallen is of dreigt te vervallen, moeten zich geen zorgen maken. Voorlopige rijbewijzen die vervallen zijn na 16 maart 2020 worden verlengd tot september 2021."

Nieuwe collega's

Om de wachtlijst sneller weg te werken, is rijschool Traffix op zoek naar nieuwe rij-instructeurs. "Wij kunnen altijd meer lesgevers gebruiken, maar nu meer dan ooit", aldus Van Bogaerts. "De lessen voor rij-instructeurs gaan ook online door, begin januari start een onlinecursus voor nieuwe docenten."

Meest gelezen