Alice S. / BSIP

Serviceclub Kiwanis verzamelt zweetstalen in Brugge om coronahonden op te leiden

Het lijkt er heel sterk op dat honden corona kunnen opsporen via de lijfgeur van mensen. Een aantal universiteiten doen daar onderzoek naar. Om dat onderzoek vooruit te helpen en coronahonden te kunnen opleiden helpt serviceclub Kiwanis om zweetstalen te verzamelen. Dat gebeurt onder meer zaterdag in Brugge. Er worden nog donors gezocht. 

De overheid en de universiteiten van Gent en Luik onderzoeken of ze snuffelhonden kunnen inzetten om mensen met corona op te sporen. Het virus zou namelijk een specifieke geur afgeven in het zweet. Heel wat ziekenhuizen leverden ondertussen al zweetstalen af van mensen die besmet zijn. Maar er zijn ook stalen nodig van mensen die niet besmet zijn, zowel jong als oud. Om de onderzoekers te helpen richt serviceclub Kiwanis zaterdag de refter van BUSO-school De Varens in Brugge als plek waar je zweetstalen kan afstaan.

Deelnemers worden op corona getest

Deelnemers krijgen 3 hermetisch gesloten zakjes, met gaasverband en wattenpropjes in. De bedoeling is dat je die een half uurtje onder je oksels en in je liesstreekt stopt. Ondertussen word je zelf op corona getest. Na dertig minuten gaan de stalen weer luchtdicht in de zakjes en worden ze ingevroren om later honden mee op te leiden. 

Wie graag een staal wil afgeven mag zich melden bij Martin Duflou via mail: martin@duflou.be

Meest gelezen