Pexels

Studenten zoeken gemeentelijke en stedelijke studeerplekken op om in stilte te blokken: "Thuis lukt dat niet"

Veel steden en gemeenten stellen "stille studeerplekken" ter beschikking van blokkende studenten. Met thuiswerkende ouders of jongere broers of zussen is de afleiding groot. Als je dan als student ergens naartoe kan waar er stilte is, dan maak je daar dankbaar gebruik van. "Anderen zien studeren, doet ook studeren."

Het is voor niemand gemakkelijk tijdens deze lockdown, maar voor studenten aan hogescholen en universiteiten die boeken vol leerstof moeten vanbuiten blokken, is deze periode zeker ook geen evidentie. Thuis is er vaak te veel afleiding als je ouders, eventuele broers of zussen er ook rondlopen. Die vergaderen misschien luidruchtig, of zus of broer is online les aan het volgen, en dat allemaal misschien wel in dezelfde ruimte. Een blokkende student heeft dan stilte nodig. En veel steden en gemeenten bieden die nu ook aan.

Veel studenten melden ons dat ze thuis niet kunnen blokken, zo'n stille plek is dan zeer welkom

Schepen van jeugd Rutger De Reu (CD&V)

Schepen van jeugd Rutger De Reu (CD&V) van Deinze erkent dat studeren tijdens deze coronacrisis allesbehalve gemakkelijk is: "We krijgen het signaal van heel veel jongeren dat ze thuis niet kunnen studeren. Ouders en eventuele broers en/of zussen zitten ook in lockdown en lopen daar ook rond. Naast het kunnen studeren is het contact met leeftijdsgenoten ook echt belangrijk. Hier kunnen ze dat contact vinden op een rustige en vooral coronaveilige manier."

Deinze heeft drie verschillende studeerplekken. "Ik kan daar gemakkelijker studeren", zegt een eerstejaarsstudente. "Ik ben amper op de campus geweest door corona dus veel sociaal contact heb ik niet. En thuis geraak ik niet in gang. Hier ken ik een aantal mensen en het stimuleert mij om anderen te zien studeren. Het is ook leuk om samen een pauze te nemen."

Het is erg druk thuis met mijn twee zussen, hier kan ik in stilte studeren
Studente biomedische wetenschappen Marie

Tafeltje op naam

Ook in Herzele is er gedacht aan blokkende studenten. Daar heeft de jeugdraad een grote zaal van de Wattenfabriek ingericht als een stille studeerplaats. Ingenieurstudent Bert probeert er zijn leerstof in te studeren: "Normaal gezien doe ik dat gewoon thuis. Maar ik ben blij dat ik het hier kan doen. Het is hier stil en je kan in groep studeren. Dat motiveert mij enorm."

"Er is plaats voor 20 studenten", zegt jeugdconsulente Fien Van Delsen van de Herzeelse jeugdraad. "Ze moeten eerst een mail sturen en dan reserveren wij een tafeltje op naam voor hen. Gedurende de hele blokperiode kunnen ze hier studeren." En ook Marie, die biomedische wetenschappen studeert aan de universiteit van Gent, maakt er dankbaar gebruik van: "Ik heb twee zussen en het is erg druk thuis op dit moment. Hier zie je al eens iemand anders ook, en je komt er nog eens mee buiten."

Meest gelezen