ROBIN UTRECHT

Twee laboratoria onderzoeken of hulpsint (enige) bron van besmetting was in woonzorgcentrum Mol

Twee laboratoria gaan onderzoeken of de hulpsint de (enige) bron van besmetting was in het woonzorgcentrum in Mol. Daar werden afgelopen weekend 75 coronabesmettingen vastgesteld. “Als de virusstam van de hulpsint en die van de bewoners verschillend is, dan ligt het niet aan de hulpsint dat er zo veel bewoners besmet zijn”, zegt viroloog Marc Van Ranst.

Afgelopen weekend werden 75 coronabesmettingen vastgesteld bij bewoners en personeelsleden in woonzorgcentrum Hemelrijck in Mol. Meteen werd met de vinger gewezen naar een hulpsint die het woonzorgcentrum vorige week bezocht.

Twee laboratoria willen nu onderzoeken of de hulpsint de (enige) bron van besmetting was. Het laboratorium van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en dat van het Rega Instituut, dat is het laboratorium waar viroloog Marc Van Ranst werkt, zullen stalen onderzoeken van alle besmette bewoners.

Het blijft onverstandig dat de hulpsint langskwam, maar mogelijk is de hulpsint niet de oorzaak van alle besmettingen

Marc Van Ranst, viroloog

Het onderzoek moet duidelijk maken of de bewoners en personeelsleden wel degelijk besmet raakten door contact met de hulpsint. "Als de virusstam van de hulpsint en die van de bewoners verschillend is, dan ligt het niet aan de hulpsint dat er zo veel bewoners besmet zijn”, zegt Van Ranst. “Het blijft alsnog onverstandig dat de hulpsint langskwam, maar dan is de hulpsint niet de oorzaak van alle besmettingen.” Van Ranst zegt dat het belangrijk is om dit verder te onderzoeken, om zo meer te weten te komen over het coronavirus in het algemeen. “Zeker bij een besmetting van deze omvang”, klinkt het.

Verluchten

Verder beklemtoont Van Ranst dat het belangrijk is om binnenruimtes goed te verluchten. “Ja, het is koud buiten, maar voldoende verse lucht is nodig om ervoor te zorgen dat je geen opstapeling krijgt van viruspartikels zodanig dat het hele woonzorgcentrum geïnfecteerd wordt. Een uitbraak van deze omvang is vaak te wijten aan slechte ventilatie. Meer dan aan direct contact”, besluit Van Ranst.

Meest gelezen