Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Verenigde Staten schrappen Soedan officieel van terreurlijst

De Verenigde Staten hebben het Afrikaanse land Soedan na 27 jaar officieel van hun zwarte lijst gehaald. Dat heeft de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad van Soedan Khartoem meegedeeld.

De VS had midden oktober aangekondigd dat ze Soedan zouden schrappen van de lijst met landen die het terrorisme ondersteunen. Nu een overgangsperiode van 45 dagen is verstreken, heeft de minister van Buitenlandse Zaken de officiële kennisgeving ondertekend. Daarmee is de maatregel effectief ingegaan, zo meldt de ambassade.

Soedan in 1993 op de lijst

Soedan kwam in 1993 op de zwarte lijst te staan nadat de VS het land ervan beschuldigde extremistische islamitische groeperingen te ondersteunen. Zo had toenmalig dictator van Soedan Omar al-Bashir onderdak verleend aan terroristen van Al Qaeda, onder meer aan Osama Bin Laden. Die laatste woonde tussen 1992 en 1996 in Soedan.
De VS heeft ook raketten afgevuurd op doelwitten in Soedan als vergelding voor de bloedige terreuraanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania. Daarbij vielen toen honderden doden in Nairobi en Dar es Salaam, veelal Afrikanen.

Omar al-Bashir werd vorig jaar van de macht verdreven door volksprotest, na 30 jaar autoritair leiderschap. Sindsdien wordt Soedan geleid door een overgangsregering. Deze regering  heeft zich intussen bereid verklaard 335 miljoen dollar te betalen aan de Amerikaanse slachtoffers van terrorisme en hun families. Het land heeft ook aangekondigd de diplomatieke banden met Israël te herstellen.

EU juicht beslissing toe

De EU liet eerder weten dat het de beslissing van de VS toejuicht. Nu Soedan niet meer op de lijst staat, kan het land zich beter integreren in de internationale gemeenschap en krijgt het makkelijker toegang tot de wereldeconomie, klonk het. 

Meest gelezen