21 boeken voor een beter 2021: deze onmisbare titels mag u binnenkort verwachten

Als u niet kunt wachten op de boeken die eraan komen, dan zijn er nog altijd virusboeken om de pandemie te trotseren, of de toppers van 2020. Maar wat er ook gebeurt: ook in dit nieuwe jaar kunt u altijd op boeken blijven rekenen. Ontdek hieronder de 21 onmisbare titels van 2021. Ze zijn allemaal waardevol en staan dus niet in volgorde van belangrijkheid.

De Spaanse bestsellerauteur Carlos Ruiz Zafón is misschien niet de eerste naam die u in dit lijstje had verwacht: de auteur van "De schaduw van de wind" overleed in de zomer van 2020, na een jarenlange strijd tegen kanker. 

Maar zijn boeken leven voort, en nu komt er met "De stad der nevelen" ook een postume publicatie. Het is een verhalenbundel die het universum van zijn vierluik "Het kerkhof der vergeten boeken" uitdiept. Oorspronkelijk was de bundel bedoeld als eerbetoon voor zijn fans, nu lijkt het wel een geschenk vanuit het graf.

Ook gezondheidseconoom Lieven Annemans behoort tot die fans: "De schaduw van de wind" - het eerste deel van dat succesvolle vierluik - heeft hem tot tranen toe bewogen. Waarom het Annemans en vele anderen zo ontroert, ontdekt u beter zelf - in een ideale wereld op een terras in het Barcelona van Zafón. Als dat geen mooi eerbetoon is aan de betreurde auteur.

Dat afscheid in 2020 alomtegenwoordig was, heeft de Afro-Amerikaanse Jesmyn Ward aan den lijve ondervonden. Nog voor de coronapandemie losbrak, verloor de gelauwerde auteur haar man aan een longziekte en werd ze weduwe, op 42-jarige leeftijd. 

Maar ook vóór 2020 wist ze alles van rouw. Op vier jaar tijd verloor ze vijf zwarte mannen in haar leven die veel voor haar betekenden, onder wie haar enige broer. Ze overleden allemaal in gewelddadige omstandigheden. In "De mannen die we oogstten", een memoire, onderzoekt ze de oorzaken die leidden tot hun dood. Niet toevallig verschijnt de Nederlandse vertaling in mei, precies één jaar nadat de Black Lives Matter-protesten in alle hevigheid losbarstten na de dood van George Floyd.

Beluister hieronder de podcast van Björn Soenens over de gevolgen van de dood van George Floyd en lees verder:

AFP or licensors

In 2021 is het dan weer afscheid nemen van "De zeven zussen"-reeks van Lucinda Riley. Het laatste boek verschijnt op 29 april, daarin maakt de langverwachte zevende zus haar opwachting.

Daar zitten ongetwijfeld heel veel lezers op te wachten, want ook al gunnen recensenten de romans geen blik waardig, de felgekleurde covers van "De zeven zussen" waren de afgelopen jaren niet weg te denken uit de vitrines van boekhandels wereldwijd. 

Moderne sprookjes met sterke vrouwen op zoek naar zichzelf

Anja Daems, radiopresentatrice en fan

Volgens superfan Anja Daems, presentatrice van "De madammen" op Radio 2, is de sleutel tot haar succes eenvoudig: "Riley schrijft moderne sprookjes met sterke vrouwen die op zoek zijn naar zichzelf. Uiteindelijk komt de prins op het witte paard ook altijd langs." Voeg daar nog eens een portie mysterie, geschiedenis en wereldreizen aan toe, en de records van "Harry Potter" en "De Da Vinci code" sneuvelen moeiteloos. "De zevende zus" zal dat record vast nog een handje helpen.

Beluister in dit fragment waarom Anja Daems de boeken van "De zeven zussen" verslindt en lees daaronder verder:

Richard Brocken/HH

"Ons boerenland is morsdood. Nauwelijks meer insecten, nauwelijks meer vogels, nauwelijks meer bodemleven. Landdegradatie. Het komt nu aan op radicale dienstbaarheid aan de aarde, zonder hoop op dankbaarheid of begrip van je medemens."

Vrolijk wordt u vast niet door die woorden van de Nederlandse auteur Tommy Wieringa. Want hij maakt zich zorgen in de columns van "Gedachten over onze tijd". Zorgen over het "boerenland" van de Lage Landen, cultuur, democratie en vrijheid. Gelukkig biedt Wieringa ook oplossingen en hoop, vanaf februari al. De auteur is alvast sterk aanbevolen door televisiechef Jeroen Meus, die later in deze lijst nog even opduikt.

Amerikaans vicepresident Kamala Harris is zeker van haar plaats in de geschiedenisboeken. Ze wordt na turbulente verkiezingen de allereerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten. Op 20 januari worden de nieuwe president Joe Biden en Harris officieel ingehuldigd voor het Capitool in Washington. 

Op diezelfde dag verschijnt een biografie van Harris in het Nederlands. Wie is ze en hoe slaagde de voormalige openbaar aanklager erin om de machtigste vrouw van de Verenigde Staten te worden? Dan Morain, journalist van de Los Angeles Times, volgde haar carrière op de voet. Van haar jaren als juriste en beginnend politica, tot aan de voordeur van het Witte Huis, u leest het allemaal in "Kamala's pad". 

Kunt u niet wachten tot Inauguration Day? De Engelse versie van de biografie is nu al bestelbaar: die komt acht dagen vroeger uit, op 12 januari. Of huidig president Donald Trump zijn exemplaar zal laten signeren weten we niet.

Bekijk in dit fragment de overwinningsspeech van Kamala Harris of lees daaronder verder:

Deze boekentip had Kamala Harris zélf kunnen geven, maar dichter bij huis zijn zangeres Trixie Whitley, auteur Kristien Hemmerechts en journalist Inge Vrancken ook vol lof over Chimamanda Ngozi Adichie

In 2012 gaf de Nigeriaanse auteur een TED-talk over de ongelijkheid tussen man en vrouw die ze nog elke dag ervaart, en over de extra barrières waarmee ze te kampen krijgt als vrouw van kleur. Haar verhaal kreeg ontzettend veel bijval. Het zorgde voor miljoenen views, de speech werd een boek én inspireerde zelfs wereldster Beyoncé, te horen in het nummer "Flawless".

In mei komt een kinderversie uit van "We moeten allemaal feminist zijn", met prenten van de Nederlandse illustrator Mylo Freeman. Zo kunnen ook jonge lezers leren wat het betekent om feminist te zijn, wars van alle stereotiepen en misvattingen. 

Bekijk hieronder de TED-talk van Adichie en ontdek onze volgende boekentip onder het fragment:

De eerlijkheid gebiedt ons toe te geven: dit boek hadden we u vorig jaar al beloofd, maar de Nederlandse vertaling liep vertraging op. Nu is er een officiële verschijningsdatum voor "Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden": 17 februari 2021.

Het lijkt al een eeuwigheid geleden, maar in 2019 was "klimaat" - en niet "corona" - het woord dat u met "crisis" associeerde. Na het warmste jaar ooit is duidelijk dat die klimaatproblemen niet zijn verdwenen. Oprichter van Microsoft en miljardair Bill Gates deelt zijn eigen kijk op de klimaatverandering en deelt zijn oplossingen. 2020 leek Gates voor complotdenkers de boeman van de wereld en zijn visie op het klimaat zal hem niet populairder maken, maar oordeel in februari vooral zelf. 

Ook filosoof Ignaas Devisch denkt na over de klimaatcrisis. Hij maakt zich zorgen over de argeloze manier waarop we met de aarde omgaan, en dan vooral met het element dat ons van oudsher het meeste verwondering en angst inboezemt: "Vuur".

Eeuwenlang moest de mens zélf het vuur aansteken, maar dankzij de centrale verwarming hoeft dat niet meer. "Doordat we het vuur niet meer zien, lijkt het alsof alles vanzelfsprekend is", vertelt Devisch. Hij noemt het daarom een vergeten vraagstuk.

Doordat we het vuur niet meer zien, lijkt het alsof alles vanzelfsprekend is

Ignaas Devisch, filosoof

"Alsof de bronnen niet opdrogen, alsof we niet ergens anders iets moeten uitputten of kapotmaken om die energie aan te leveren. Alsof het geen kracht is waarvoor we moeten opletten." Lezen en herlezen kan al vanaf donderdag.

Op dezelfde dag als het klimaatboek van Bill Gates verschijnt ook een andere ambitieus klinkende titel: "De wereld na de pandemie" van CNN-anker en columnist Fareed Zakaria. Een gewaagde titelkeuze, zeker omdat we nog met onze beide voeten in de coronacrisis staan.

Zakaria blikt toch al vooruit: "Dit wordt niet de laatste pandemie. Het is een wake-up call, om te beseffen dat we op een gevaarlijke manier leven." De pandemie heeft volgens hem alles in zo'n stroomversnelling gebracht, dat het tijd is om nu actie te ondernemen. Maar hoe dan? Een van de lessen uit het boek kunnen we u nu al verklappen: soms zijn de grootste realisten idealisten.

Geen festivalzomer vorig jaar, dat deed pijn. Misschien nog meer voor de fans van de Amerikaanse rapper Kendrick Lamar, want in normale omstandigheden speelde hij Werchter plat op 4 juli 2020. Toch is er een sprankje hoop: áls de festivals dit jaar kunnen doorgaan, dan zal Lamar op 8 juli van dit jaar optreden in Luik tijdens Les Ardentes

Wie de hiphopper nog niet kent heeft ongelijk en verwijzen we graag door naar "Kendrick Lamar, de biografie" van muziekjournalist Marcus J. Moore. De Nederlandse vertaling komt uit in maart. Zelfs met al die vraagtekens rond de zomerfestivals is dit een manier om uw muzikale honger te stillen. 

Luister hieronder naar zijn populairste nummer op Spotify en lees verder voor meer boekentips:

Afgelaste concerten bij de vleet, maar ook veel minder sport in 2020: wielerfanaten bleven in het voorjaar op hun honger zitten, als je de talrijke online initiatieven niet meetelt tenminste. Die lege wielerkalender vulde zichzelf uiteindelijk snel. Het werd een ongezien druk najaar, met 100 dagen koers op topniveau. 

Sportjournalisten Gio Lippens en José De Cauwer kijken terug én vooruit in "Surplace", in het goede gezelschap van renners als Greg Van Avermaet en Anna van der Breggen.

Normaal gezien reist hij de wereld rond op zoek naar verrassende vakantiebestemmingen, maar dit jaar is zelfs avonturier en kijkcijferkanon Tom Waes sur place gebleven. Maar 2020 werd geen verloren jaar: vanavond kunt u kijken naar de eerste aflevering van "Reizen Waes Vlaanderen". 

Bij dat nieuwe seizoen hoort ook het gelijknamige boek, dat vanaf februari in de boekhandel ligt. Tom Waes levert zo inspiratie voor een van uw volgende lockdownfietstochten of staycations. Met de goedkeuring van Erika Vlieghe, veronderstellen we.

Bekijk hieronder de trailer van "Reizen Waes Vlaanderen" en lees verder voor een volgende tip:

Videospeler inladen...

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk zal nooit meer hetzelfde zijn: vanaf 1 oktober heeft u een internationaal paspoort nodig om de Britten te bezoeken, tot dan kan dat nog héél even met uw gewone identiteitskaart. En nu er op kerstavond eindelijk een handelsakkoord met de Europese Unie uit de bus is gekomen, is de Brexit in 2021 meer dan ooit een feit.

Voor sommige Britten was het een hartverscheurende echtscheiding, voor anderen een zegen. VRT-journalist Ivan Ollevier doorkruiste het eiland, op zoek naar de mensen die ooit voor- en tegenstemden. In maart ontdekt u hoe ze er nu naar kijken in "De jaren van chaos. Berichten uit Brexitland", en komt u als extraatje alles te weten over merkwaardige stemrituelen in het Britse parlement, van aye tot nay!

Dichteres Delphine Lecompte was vooral bekend bij literaire fijnproevers, tot ze met haar zelfrelativerende humor en intelligentie de televisiequiz "De slimste mens" zowat overnam . Ze schopte het uiteindelijk tot de finale en strandde op de derde plaats - maar voor de poëzie en de literatuur in het algemeen is ze geen brons, maar goud waard.

Haar deelname aan "De slimste mens" is meteen goede reclame voor de publicatie van haar prozadebuut, "Beschermvrouwe van de verschoppelingen". In haar absurde, columnachtige stukjes passeren gokverslaafden, koeienslachters en moraalridders de revue. Vanaf februari kunt u zelf deelgenoot worden van de wondere wereld van Delphine Lecompte.

Luister hier hoe Delphine Lecompte "Bagger en nachtverlamming" voordraagt en lees daaronder verder:

Radio 1

Absurditeit troef in februari, ook met de nieuwste van Haruki Murakami. De Japanse auteur is wereldberoemd om zijn magisch realisme, en hij staat al jaren getipt als kanshebber voor de Nobelprijs Literatuur. Op zijn palmares staan intussen meer dan twintig romans. "Norwegian Wood" en "De moord op Commendatore" zijn waarschijnlijk de bekendste - al kunnen we u zeker ook "Kafka op het strand" warm aanbevelen.

Zijn verhalen swingen als een Japanse hogesnelheids-kogeltrein

Lucas Vanclooster, oud-VRT-journalist

In "Eerste persoon enkelvoud", de jongste vertaling van Murakami, nemen acht verschillende vertellers het woord. Zoals vaak bij Murakami is de magie nooit ver weg: zo is het opvallendste personage een mijmerende aap. "De verhalen van Murakami swingen als een Japanse hogesnelheids-kogeltrein", vat oud-cultuurcollega Lucas Vanclooster het treffend samen. 

"Jonathan Franzen is back, with the grandest-sounding novel of 2021!" De Britse krant The Guardian is duidelijk enthousiast over "Crossroads", de nieuwe van de Amerikaanse succesauteur. En we zijn er zeker van dat ook Michèle Cuvelier van Studio Brussel reikhalzend uitkijkt naar de publicatie in oktober.

Cuvelier is verknocht aan de romans van Franzen. "Na het lezen van "De correcties" ben ik al zijn boeken gaan halen", bekent ze. "Ik ben vatbaar voor zijn gevoel van epiek, voor zijn grootste verhalen. En toch confronteren zijn boeken mij ook met mezelf."

Die combinatie van groot en klein is ook het recept van "Crossroads": lezers kunnen het lief en leed van de familie Hildebrandt volgen tegen de achtergrond van 50 jaar Amerikaanse geschiedenis. En goed nieuws voor de fans, want "Crossroads" is het begin van een trilogie, "A key to all mythologies." Jaren leesplezier dus!

Ook op komst in het najaar: de eerste roman van Aya Sabi. Voor haar tweewekelijkse column in De Morgen werpt ze een kritische blik op de actualiteit, en ze durft al eens politici op het matje te roepen via Twitter. Maar nu kruipt ze dus in haar pen voor een verhaal over een dementerende vrouw die in de knoop ligt met haar culturele identiteit en de liefde.

Fictie overstijgt droge argumenten, cijfers, feiten. Het gaat om het gevoel

Aya Sabi, auteur en columnist

"Mijn hart ligt bij poëtisch proza", vertelde ze bij Radio 1 toen haar verhalenbundel "Verkruimeld land" verscheen in 2017. "Fictie overstijgt droge argumenten, cijfers, feiten. Het gaat om het gevoel." Wij kunnen dat niet mooier formuleren.

Ook Tara, een van de hoofdpersonages van "Verbrande suiker", begint te dementeren. Na een wild leven neemt haar dochter uiteindelijk Tara onder haar hoede, de dochter die ze zelf altijd verwaarloosd heeft.

De Indiaas-Amerikaanse auteur Avni Doshi greep de afgelopen editie nét naast de Man Booker Prize met deze debuutroman, maar de jury had niets dan lovende woorden voor haar. "Hartverscheurend en zuiverend", luidt het oordeel van de jury. Kan Doshi ook u overtuigen? Binnen drie weken vindt u "Verbrande suiker" in het Nederlands terug in de boekhandel.

Van suiker naar boter, we zitten duidelijk nog met de feestdagen in ons hoofd. Tien jaar is het al geleden dat Jeroen Meus begon aan een simpele pasta met de woorden: "Welkom bij de eerste "Dagelijkse kost", en ik ga meteen beginnen met iets heel makkelijks!" en de rest is televisiegeschiedenis.

"10 jaar Dagelijkse Kost" is meer dan 600 bladzijden dik, noem het gerust een jubileumeditie. Hoe Jeroen Meus na 10 jaar opnieuw 250 frisse recepten uit zijn mouw kan schudden blijft ons een raadsel. En voor wie het liever bij lezen houdt, zijn er nog altijd de boekentips van Jeroen Meus.

Jeroen Meus viert, Brussel herdenkt in 2021: in maart is het precies vijf jaar geleden dat de aanslagen in Brussel 33 levens eisten. Arbeidsarts Tine Gregoor maakte het mee vanop de eerste rij. Toen ze op Twitter las dat er ter hoogte van het metrostation Maalbeek een bom was ontploft, haastte ze zich erheen om de eerste hulp toe te dienen aan de slachtoffers.

Vijf jaar na de feiten blikt Gregoor nu samen met Knack-journalist Joanie De Rijke terug. Hoe kijken zij naar het "hellhole", zoals Brussel in die dagen werd genoemd?

Wie dacht dat Brussel pas vijf jaar geleden voor het eerst "hellhole" werd genoemd, raden we aan om de 19e-eeuwse dichter Charles Baudelaire te lezen. Hij haatte de stad hartsgrondig.

Waarom een oude Franse auteur thuishoort in deze lijst? Simpel, op 9 april zou hij 200 jaar worden en dat viert zijn huidige uitgeverij. U kent Baudelaire misschien van zijn dichtbundel "Les fleurs du mal" ("Bloemen van het kwaad", red.), maar we raden u ook "Het Parijse spleen" aan. Een dichtbundel waarin hij mensen schetst die verteerd worden door verveling, melancholie en lusteloosheid. Akelig herkenbaar tijdens de coronacrisis.

Op de 200e verjaardag van Baudelaire komt "Het Parijse spleen" opnieuw uit, hertaald door de Nederlandse schrijver Hafid Bouazza, met schilderijen van kunstenares Marlene Dumas. En op de valreep krijgt u er nog een extra tip bij: in april verschijnt "Mijn hoofd is een zieke vulkaan", een selectie van de persoonlijke brieven van Baudelaire. We wensen u veel leesplezier in 2021!

In onze oorspronkelijke lijst stond de thriller "In het water" van Paula Hawkins. Dat klopt niet. De uitgeverij plant dit jaar wel de publicatie van de nieuwe thriller "Een langzaam smeulend vuur", maar "In het water" hoort niet thuis in een lijst met nieuwe titels. Onze excuses voor de verwarring. 

Meer boekentips op LangZullenWeLezen.be.

Meest gelezen