Allan Peiper is Ploegleider van het Jaar: “Veel psycholoog spelen en stevig in je schoenen staan”

De 60-jarige Australische Belg Allan Peiper uit Geraardsbergen is verkozen tot Ploegleider van het Jaar in het wielrennen. Peiper, die ploegleider is van UAE Team Emirates, heeft al een een bewogen leven achter de rug. Hij beschouwt de prijs dan ook als een bekroning van zijn carrière. “De trofee krijgt een prominente plaats op mijn bureau”, aldus Peiper bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Tijdens de Week van de Kristallen Fiets heeft Het Laatste Nieuws Allan Peiper verkozen tot ploegleider van het jaar. Dat heeft Peiper vooral te danken aan zijn Tour-overwinning met Tadej Pogacar. “Die overwinning was 'a fairytale'," zegt Peiper die tussen z'n goeie Nederlands met accent soms een Engels woord steekt, "een sprookje dus, ik beschouw het als het mooiste moment uit mijn loopbaan. Deze prijs is een bekroning van mijn carrière.”

Ik vind het belangrijk om goed te doen voor alle renners van mijn ploeg

Allan Peiper, Ploegleider UAE Emirates Team

De inbreng van Peiper bij de Tour-overwinning van Pogacar zat in de voorbereiding van de finale tijdrit. “We hadden die laatste tijdrit tot in de puntjes voorbereid. Na de eerste lockdown zijn we twee keer naar daar geweest en hebben we het materiaal en de versnellingen gefinetuned. Die voorbereiding heeft voor rust gezorgd in het hoofd van Tadej. Dat heeft het verschil gemaakt”, zegt Peiper. Al minimaliseert hij zijn eigen aandeel: “Ik ben niet zeker dat Pogacar de Tour niet zou gewonnen hebben zonder mij.”

Maar hoe is Peiper als ploegleider? “De belangrijkste job is om mijn renners te helpen hun dromen te bereiken." Peiper was tijdens zijn eigen wielercarrière geen hoofdrolspeler in de ploeg: “Ik weet wat het is om in de kou te blijven staan op vlak van materiaal, daarom vind ik het belangrijk om goed te doen voor alle renners van mijn ploeg.”

Naast het minutieus voorbereiden van de individuele programma’s van de verschillende renners heeft Peiper ook aandacht voor het mentale aspect. “De jongens zijn vaak moe en geïrriteerd. Het is daarom belangrijk dat je ze kan blijven motiveren. Je moet dus veel psycholoog spelen en stevig in je schoenen staan.”

Steun van familie Planckaert

Voor Peiper is België zijn tweede thuis. Zo’n 43 jaar geleden en met 300 Australische dollar op zak verhuisde hij naar België. “Na een maand was mijn geld op en waren mijn tubes leeg. Ik moest rijden om te overleven”, zegt Peiper. “Dat was een harde school, maar ik werd uit de goot gehaald door de familie Planckaert.”

Walter Planckaert heeft nog geregeld contact met Peiper: “We krijgen nog steeds dankbaarheid van Allan. Hij belde mij zelfs op tijdens de laatste dag van de Tour de France toen Pogacar de gele trui had gewonnen. Daar wou hij een beetje over babbelen. Het doet mij plezier dat hij op zo een moment eraan denkt om Walter Planckaert op te bellen.”

Meest gelezen