De Government Science kostschool voor jongens in Kankara, Katsina provincie.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Boko Haram eist ontvoering honderden Nigeriaanse schoolkinderen op

Terreurorganisatie Boko Haram eist de ontvoering op van honderden schoolkinderen in Nigeria. Vorige week vrijdag bestormden gewapende mannen op motorfietsen een kostschool in de noordelijke staat Katsina. Ze konden zeker 300 jongens ontvoeren. De Nigeriaanse overheid heeft de militanten gelokaliseerd en zou onderhandelen over de vrijlating van de kinderen.

De leider van Boko Haram eist de kidnapping van de honderden schoolkinderen op met een audioboodschap: "Ik ben Abubakar Shekau en onze broeders zitten achter de ontvoering in Katsina." De mededeling werd vanochtend via propagandakanalen van de jihadistische terreurorganisatie verspreid.

Bestorming met AK-47's

Vrijdagavond, terwijl de kinderen in de kostschool in bed lagen, bestormden mannen met kalasjnikovs op motorfietsen de school. Er ontstond een vuurgevecht met de bewakers en de politie, waardoor zowat de helft van de 800 leerlingen kon vluchten. 

Maar de terroristen raakten al snel binnen in het gebouw. "Ze zeiden dat ze iedereen die probeerde te vluchten, zouden vermoorden. Ik begon te lopen, en klom over rotsen door een bos," zegt Aminu, een student die kon ontsnappen, aan het persbureau Reuters.

Veel details over de aanval blijven nog onbekend. Een woordvoerder van de staat Katsina, waar de school ligt, zegt dat er nog 17 studenten teruggevonden zijn. Maar zeker 320 leerlingen zijn nog vermist en konden dus waarschijnlijk worden meegenomen door de jihadisten.

Volgens de woordvoerder van president Muhammadu Buhari heeft de overheid contact met de ontvoerders en wordt er onderhandeld over de vrijlating van de jongens. "We zetten stappen vooruit en het ziet er goed uit," zegt de gouverneur van Katsina.

Chibok-meisjes

Ondanks de pogingen om de jongens op te sporen en vrij te krijgen, groeit de woede over de slechte veiligheidssituatie in het land. Die wordt op Twitter geuit onder de hashtag #BringBackOurBoys.     

Dat Boko Haram achter de ontvoering zit, is geen grote verrassing. Het bekendste wapenfeit van de terreurgroep is namelijk de kidnapping van meer dan 270 schoolmeisjes in Chibok in 2014. Zij werden jarenlang ingezet als seksslavinnen. Meer dan 100 meisjes zijn nog altijd vermist.

(Lees voort onder de afbeelding.)

Een wake voor de ontvoerde meisjes van de kostschool in Chibok in 2014.

Volgens Oby Ezekwesili, een vroegere minister die ijvert voor de vrijlating van de Chibok-meisjes met haar Bring Back Our Girls-beweging, is de onveiligheid in het land het gevolg van slecht bestuur. "Onze overheid heeft deze kinderen op geen enkele manier kunnen beschermen", vertelt ze aan Reuters, "hoe definieer je anders slecht bestuur?".

Meest gelezen