Burgemeester Essen: “Nederlanders welkom, maar moeten zich aan de regels houden”

De gemeenten op de grens met Nederland zijn bang dat heel wat Nederlanders hun richting zullen uitkomen nu daar sinds middernacht een “harde lockdown” is ingegaan. Niet-essentiële winkels, maar ook scholen zijn gesloten. De grens met België blijft wel open. De burgemeester van Essen, Gaston Van Tichelt (CD&V), laat op Radio 2 Antwerpen weten dat Nederlanders nog steeds welkom zijn in zijn gemeente, maar dat ze zich aan de Belgische coronamaatregelen moeten houden.

In een poging om het aantal coronabesmettingen in te dijken, besliste de Nederlandse regering om een “harde lockdown” in te voeren. Niet-essentiële winkels, maar ook scholen zullen zeker tot 19 januari gesloten blijven.

We zien dat het aantal besmettingen in  Arendonk bijvoorbeeld toeneemt en dat heeft te maken met het grensverkeer

Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid (sp.a)

Verschillende Belgische gemeenten die op de grens met Nederland liggen, zijn bang dat de Nederlanders nu massaal hun richting zullen uitkomen om te winkelen. Dat zou kunnen leiden tot extra besmettingen. Volgens minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (sp.a) is dat nu al het geval. “We zien dat het aantal besmettingen in  Arendonk bijvoorbeeld toeneemt en dat heeft te maken met het grensverkeer”, zei Vandenbroucke op Radio 1.

Grenzen niet sluiten

Heel wat grensgemeenten bekijken nu hoe ze de stroom aan Nederlanders kunnen controleren. “Ik verwacht dat er heel wat Nederlanders de grens zullen oversteken”, zegt Gaston van Tichelt (CD&V), de burgemeester van Essen. “Alleen al onze buurgemeente Roosendaal telt 77.000 inwoners. Dat is vergelijkbaar met een stad zo groot als Mechelen. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat zij naar ons zullen afzakken om te winkelen en we moeten hen dat ook niet verbieden.”

Voorlopig blijven de grenzen open. Volgens burgemeester Van Tichelt hoeven die ook niet te sluiten.  “Het is helemaal niet meer van deze tijd om grenzen te sluiten. Mensen werken over de grens, of hebben er dieren staan of familie wonen. Zij moeten die grens kunnen blijven oversteken. Al zou het wel handig zijn als Nederland en België tegelijk dezelfde maatregelen zouden nemen.

Het zou handig zijn als België en Nederland tegelijk dezelfde maatregelen zouden nemen

Gaston Van Tichelt, burgemeester Essen (CD&V)

Van Tichelt benadrukt dat hij de Nederlanders niet zal aanmoedigen om naar Essen af te zakken, maar hij zal het ze niet verbieden. “Nederlanders blijven welkom, al moeten ze wel de Belgische coronamaatregelen volgen. Zo zullen zij ook een mondmasker moeten dragen, alleen moeten komen winkelen en dat maximaal voor een half uur per winkel. Iedereen gelijk voor de wet.”

Meest gelezen