Claude Croes

Burgemeester van Deerlijk schrijft boek over rouwen in tijden van corona: "Gemaskerd afscheid"

De burgemeester van Deerlijk, Claude Croes (CD&V), heeft een boek geschreven over rouwen in tijden van corona. Croes is naast burgemeester ook rouwconsulent en bundelt in zijn boek "Gemaskerd afscheid" 10 getuigenissen van mensen die het afgelopen jaar gerouwd hebben of nog in rouw zijn.

Burgemeester Claude Croes is al meer dan een jaar rouwconsulent. Vandaag komt zijn boek "Gemaskerd afscheid" uit. "Ik heb mijn weekends het afgelopen jaar helemaal anders ingevuld", begint Croes. "Normaal gezien ga je als burgemeester naar tal van activiteiten van verenigingen of ga je naar vieringen, zoals trouwfeesten en jubilea. Dat viel dit jaar allemaal wat weg. Ik heb de tijd genomen om een boek te schrijven over rouwen in coronatijden."

"Rouwen is een werkwoord"

"Ik heb een oproep gedaan om 10 mensen te laten getuigen. Ze hebben allemaal een andere invalshoek gegeven op het thema van rouwen in coronatijden. Ik heb mensen aan het woord gelaten die rouwen om familieleden, maar even goed een directeur van een woonzorgcentrum of een begrafenisondernemer. Ik wou het speciale jaar 2020 kaderen in een boek en ik denk dat ik daarin geslaagd ben."

"Rouwen is een werkwoord, maar het was niet gemakkelijk om te rouwen dit jaar. Vaak golden er restricties op het vlak van het aantal aanwezigen op een uitvaartdienst. Er mochten ook geen knuffels gegeven worden en in het begin van de crisis heeft niet iedereen afscheid kunnen nemen van familieleden of vrienden. Dat is hard. Het boek heet "Gemaskerd afscheid". Daarmee verwijs ik naar de mondmaskers, die verplicht waren en zijn tijdens het rouwen en afscheid nemen."

Meest gelezen