Een straatlantaarn in Schwerin: Duitsland is sinds vandaag in lockdown.
(c) dpa-Zentralbild

Onze coronacurve vergeleken met de buurlanden: hoe België, ooit het kneusje, nu beter af is dan Nederland en Duitsland

Het kan verkeren: eind oktober was België nog de slechtste leerling van Europa wat betreft het aantal nieuwe coronabesmettingen, terwijl we het nu veel beter doen, en buurlanden strengere maatregelen dan België moeten nemen: zowel Nederland als Duitsland gaan op slot. Wij vergeleken België met Nederland, Duitsland en Frankrijk: hoe hard verschillen de curves, waar zit het verschil, en wat kunnen we eruit leren? "Wij kozen voor stabiliteit en zitten nu niet met een jojobeweging zoals in Nederland."

Nederland

Eergisteren kondigde de Nederlandse premier Mark Rutte tijdens een televisietoespraak aan dat Nederland opnieuw in lockdown moet, en dit al zeker tot 19 januari. Dit komt omdat Nederland opnieuw met piekende coronacijfers te maken heeft. "Nederland gaat op slot, en dat al zeker voor vijf weken", zei Rutte.

Waar Nederlanders tot nu toe drie gasten mochten ontvangen, wordt dat nu beperkt tot twee. Al wordt er voor het kerstfeest een uitzondering gemaakt: op 24, 25 en 26 december mogen er drie gasten over de vloer komen om mee aan te schuiven aan de kerstdis. Kinderen onder de 12 worden niet meegerekend. Een nachtklok komt er niet.  

Nochtans waren de regels op 19 november, na een tweede piek, nog versoepeld: de Nederlanders mochten toen weer naar het theater, naar musea, dierentuinen enz. Epidemioloog Ab Osterhaus vond dat toen iets te vroeg, en hij krijgt nu gelijk. België ging niet zo ver als Nederland, en plukt daar nu - voorlopig, want we zijn op een plateau beland en in Vlaanderen stijgen de coronacijfers opnieuw - nog de vruchten van. 

In de grafiek hieronder zie je het aantal nieuwe besmettingen per dag in Nederland, vanaf 1 juli. Daarop kan je duidelijk de vorige en de huidige piek aflezen. Klik hier voor de meest recente Nederlandse cijfers.

Frankrijk

Frankrijk deed het ook lang goed, maar midden september begon zich een duidelijke trend naar boven af te tekenen. Nationale maatregelen kwamen er toen nog niet: de departementen mochten zelfstandig beslissen welke initiatieven ze namen om het virus te stoppen. Maar september bleek nog maar het begin, want de stijging zette zich in oktober verder door. 

Eind oktober vond president Emmanuel Macron het welletjes: de 28e kondigde hij een nieuwe nationale lockdown aan. "We worden allemaal verrast door de snelheid van het virus. Deze nieuwe lockdown is de enige uitweg", zei Macron. Het land ging op slot, en dat loonde: eind november waren de cijfers dermate gezakt dat er opnieuw versoepelingen werden aangekondigd: alle winkels mochten onlangs opnieuw open, en de Fransen mogen opnieuw door het hele land reizen.

We zijn verrast door de snelheid van het virus

Zes volwassenen aan de kersttafel, maar streng oudejaar

Maar de Franse regering bleef (blijft) voorzichtig: een derde golf moet absoluut vermeden worden, en voorlopig blijven cafés en restaurants er, net zoals bij ons, nog dicht. Ook de bioscopen, musea en theaters moeten de deuren nog dicht houden, tot grote ontgoocheling van de cultuursector die daarvoor gisteren nog op straat kwam.  

Omdat de meest recente cijfers er, net zoals bij ons, niet geruststellend zijn, kondigde premier Jan Castex vorige week nog aan dat de avondklok vervroegd wordt van 21 naar 20 uur. "We zijn nog niet aan het einde van de tweede golf", argumenteert Castex. 

De strengere avondklok geldt overigens ook met oudejaar en op 1 januari, maar voor Kerstmis worden wel verplaatsingen toegestaan: daar mogen er zes volwassenen samenkomen. Frankrijk zat vorige week op een soort plateau van een kleine 15.000 besmettingen per dag, wat relatief gezien vergelijkbaar is met België: zeven keer meer besmettingen in absolute cijfers, maar met een bevolking die zes keer zoveel mensen telt.  

In de grafiek hieronder is duidelijk de Franse trend te zien. Ter vergelijking: de Fransen zijn met 67 miljoen, ongeveer 6 keer zoveel inwoners als België. Tijdens de zomer waren er niet elke dag nieuwe cijfers in Frankrijk, zodat de grafiek niet voor elke dag nieuwe cijfers heeft. Klik hier voor de meest recente Franse cijfers. 

Duitsland

Duitsland heeft het lange tijd heel goed gedaan, maar bondskanselier Angela Merkel had afgelopen weekend slecht nieuws voor haar 83 miljoen landgenoten: het land gaat vandaag toch opnieuw zo goed als volledig in lockdown. De voorbije weken pleitte bondskanselier Merkel al voor stevigere maatregelen, maar ze botste daar op de 16 Länder, de deelstaten, die vooral het beleid rond corona bepalen. Maar zondag kwamen Merkel en de deelstaten dus overeen om over heel het land de maatregelen te verstrengen. "We zijn gedwongen om te handelen en doen dat ook", verwees Merkel naar de stijgende coronacijfers. 

Niet-essentiële winkels gaan dicht, net als de scholen, en dat tot zeker 10 januari. De sociale contacten worden beperkt, bedrijven moeten net als in België hun werknemers zoveel mogelijk van thuis uit laten werken, en alcohol drinken op openbare plekken wordt verboden. De bars en restaurants waren al gesloten in Duitsland. 

We zijn gedwongen om te handelen en we doen dat nu ook

Vorige week lag het aantal dagelijkse besmettingen in Duitsland boven de 20.000, da's bijna 10 keer meer dan in België voor een bevolkingsaantal dat bijna 8 keer zo hoog ligt.  Net op het moment dat de lockdown ingaat, meldt Duitsland een record van corona-overlijdens. 952 inwoners zijn op 24 uur aan het virus gestorven, het hoogste aantal sinds het virus dit jaar uitbrak.

Net zoals bij ons zet corona een stevige domper op de eindejaarsfeesten: voor Kerstmis mogen er, buiten het eigen huishouden, nog maximaal vier volwassenen bij komen om te vieren. Voor Nieuwjaar is het strenger: daar wordt gevraagd om het met eigen gezin te doen. Er mag geen vuurwerk worden gebruikt, net als bij ons, en mensen mogen niet samenkomen in de straten. 

De nieuwe maatregelen hebben wel een breed draagvlak bij de bevolking: zowat 3 op de 4 Duitsers vinden dat de harde lockdown terecht is, en dat die zelfs eerder had mogen ingesteld worden. 

In de grafiek hieronder is de langzame (maar zekere) opmars van de cijfers in Duitsland te zien. De piekjes naar beneden komen door lagere rapporteringen tijdens de weekends. Klik hier voor meer informatie over de Duitse cijfers. 

België

In België is de curve inmiddels bekend: vorige week zijn we op een plateau beland en was de daling afgelopen, en momenteel stijgt het nationale gemiddelde van het aantal nieuwe besmettingen opnieuw, vooral dan in Vlaanderen. Hierbij moeten we wel vermelden dat de teststrategie bij ons weer is aangescherpt, en we dus veel testen. Maar ondanks dat doen we het dus nog relatief goed.  

Maar België heeft niet te snel versoepeld, zoals in Nederland gebeurde, en plukt daar nu de vruchten van: terwijl in Nederland en Duitsland een hardere lockdown geldt, kunnen wij nog altijd gaan winkelen. In dat verband riep minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke de Nederlanders op om niet in België te komen shoppen. 

Gecombineerd: hoe de curves dooreen liepen

In onderstaande grafiek ziet u goed hoe de curves voor België, Frankrijk, Duitsland en Nederland uiteen liepen. We hebben, om de vergelijking te kunnen maken, de cijfers van het aantal dagbesmettingen omgerekend naar een aantal per 100.000 mensen. 

België vertoont eind oktober een heel zware piek - we waren toen de slechtste leerling in Europa wat betreft het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners tijdens de voorgaande twee weken, en gingen toen Tsjechië voorbij. Na de nieuwe lockdownmaatregelen van begin november verbeterde de situatie snel, en doet België het veel beter in Europa. Dat blijkt ook uit de huidige toestand: in Nederland en Duitsland gelden momenteel dus strengere maatregelen dan hier.  

Wij hebben gekozen voor stabiliteit, niet zoals in Nederland waar je een jojobeweging krijgt

Terwijl Duitsland het lange tijd veel beter deed dan ons land, is daar nu toch ingegrepen. In Frankrijk loopt de grafiek tijdsmatig vrijwel gelijk met België, en daar werd ongeveer op hetzelfde moment een lockdown aangekondigd eind oktober.

Nederland vertoonde een beetje een jojo-effect: een tweede piek min of meer op hetzelfde moment als België, weliswaar minder uitgesproken, maar door (te) snelle versoepelingen daarna nu een slechtere situatie dan hier. De Belgische regering zal er ongetwijfeld haar gelijk in zien: ze weerstond aan de roep om voor de feestdagen de coronamaatregelen te versoepelen, en ons land blijft intussen in een softe lockdown. 

"We zijn niet in een hele harde lockdown. Wij hebben in België gekozen voor stabiliteit. We hebben dezelfde regels sinds oktober. We doen niet zoals Nederland, waar je nu een jojobeweging krijgt", zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke  (SP.A) daar gisteren nog over. Afwachten nu hoe de cijfers zullen evolueren. 

Noot: de gebruikte cijfers komen van verschillende bronnen zoals Wikipedia, gezondheidsministeries en andere zoals de Johns Hopkins Universiteit. Ze kunnen verschillen naargelang de exacte bron. Hou er ook rekening mee dat de dataset stopt in het voorbije weekend, en dat de actuele situatie van deze week er niet meer bij zit. Hou er ook rekening mee dat dit gaat om officiële besmettingscijfers, en dat er in bepaalde landen meer getest kan worden dan in andere. Besmettingscijfers zijn uiteraard voor een deel afhankelijk van de teststrategie, maar evengoed van in welke mate mensen zich willen laten testen. 

Meest gelezen