Olivier Vin - heymana.com

Geen extra politiecontroles en geen drones tijdens eindejaar in Oost-Vlaanderen, wél dagvaarding bij overtreding

Gouverneur Carina Van Cauter laat weten dat er in Oost-Vlaanderen geen extra mankrachten ingezet worden om te controleren op lockdownfeestjes. Ook mag de politie geen huizen betreden zonder toestemming en zullen er geen drones gebruikt worden om na te gaan hoeveel mensen er in een huis aanwezig zijn. "We rekenen op de medewerking van de burgers", zegt Van Cauter. "Wie toch betrapt wordt, riskeert deze keer ook een dagvaarding voor het gerecht."

Rustige eindejaarsfeesten en burgers die de maatregelen opvolgen, daar hoopt de Oost-Vlaamse gouverneur Carina Van Cauter op. De politie zal daarom tijdens de eindejaarsfeesten geen extra patrouilles uitsturen om te controleren of de coronamaatregelen nagevolgd worden. "Net zoals de voorbije maanden zal er voldoende capaciteit ingezet worden", zegt Van Cauter. "Maar indien nodig, kunnen we rekenen op de steun van de Federale politie."  

Sinds maart werden in Oost-Vlaanderen al 21.503 proces-verbalen opgesteld voor het niet-naleven van de coronamaatregelen. Al kom je er deze keer niet vanaf met een boete van 250 euro, zegt Van Cauter. "Bij ernstige overtredingen, zoals lockdownfeestjes, kunnen de aanwezigen ook gedagvaard worden voor de rechtbank."

Geen huizen betreden zonder toestemming en geen drones

De gouverneur schept ook duidelijkheid over in welke mate de politie mag controleren tijdens de feestdagen. Zomaar een huis of privédomein betreden om te kijken hoeveel mensen aanwezig zijn is verboden. "De politie mag slechts onder twee voorwaarden een huis binnengaan: met een mandaat van de onderzoeksrechter of bij een betrapping op heterdaad, ook mits toestemming van de procureur des konings." 

"Zoals wij van burgers verwachten dat ze de regels respecteren, verwachten we dat ook van de politie en het parket."

Carina Van Cauter, gouverneur van Oost-Vlaanderen

Ook mag de politie geen drones met warmtecamera's laten rondvliegen om gemakkelijker coronafeestjes op te sporen. "Drones mogen enkel met een bestuurlijke finaliteit ingezet worden, zoals het meten van de drukte op een bepaalde plek", legt van Cauter uit. "Maar als er op dat moment wel inbreuken vastgesteld worden, dan kan dat als bewijsmateriaal dienen voor het vervolgen van betrokkenen." 

kasto80

Meest gelezen