Een tekening van Shiraishi tussen twee bewakers in de rechtszaal.

De beruchte "Twitter-killer" van Japan is ter dood veroordeeld 

In Japan is Takahiro Shiraishi veroordeeld tot de doodstraf. De man had eerder acht vrouwen en een man naar zijn flat gelokt via sociale media en had hen daarna vermoord en in stukken gehakt. Hij koos zijn slachtoffers uit contacten die zelfmoord overwogen. 

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op zelfmoordlijn1813.be.

Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be.

Shiraishi was eind 2017 opgepakt tijdens een huiszoeking in zijn woning in de buurt van de Japanse hoofdstad Tokio. In het huis trof de politie negen hoofden van slachtoffers en andere lichaamsdelen aan in koelkasten. Japanse media pikten het verhaal meteen op en spraken over "een horrorhuis" en "Twitter-killer". 

De man had zijn slachtoffers leren kennen via Twitter en koos jonge mensen uit tussen 15 en 26 jaar die zelfdoding overwogen. De verdediging van Shiraishi verklaarde dan ook dat hij beloofde om die mensen te helpen bij zelfdoding en in enkele gevallen dat ze samen zouden sterven. 

In werkelijkheid wurgde Shiraishi zijn slachtoffers en hakte hij daarna hun lichamen aan stukken om die in zijn huis te bewaren. Het ging om acht vrouwen en een man. Tijdens het proces gaf Shiraishi evenwel toe dat hij toch zonder toestemming van de slachtoffers had gemoord. De rechtbank trok dan ook de conclusie dat het ging om moord en niet om assistentie bij zelfdoding. Shiraishi kan nog wel in beroep gaan.

Doodstraf blijft erg populair in Japan

Na de excessen van de Tweede Wereldoorlog waren doodstraffen in Japan lange tijd zeldzaam. De ommezwaai kwam echter na de massale aanval met het zenuwgas sarin in de metro van Tokio in 1995 door leden van een religieuze sekte. Daarbij vielen 12 doden en raakten meer dan 1.000 mensen gewond. Sindsdien is het aantal uitgevoerde doodstraffen in het land fors gestegen.

De doodstraf wordt enkel toegepast in geval van moord en dan meestal bij meerdere moorden door dezelfde dader. Ook de omstandigheden van de moord en eventueel berouw van de dader spelen een rol bij de beslissingen van de rechtbank. 

Mensenrechtengroepen, zoals Amnesty International, klagen aan dat veroordeelden lange tijd in onzekerheid zitten en hun families pas na de executie op de hoogte worden gebracht. Toch is de steun voor de doodstraf erg groot. Enkele jaren geleden toonde een peiling aan dat 80 procent van de ondervraagde Japanners de doodstraf willen behouden. De doodstraf in Japan wordt uitgevoerd door ophanging.

Meest gelezen