Diest kiest voor regio Oost-Brabant, niet voor Limburg

Diest wil bij de vorming van de nieuwe regio’s bij Oost-Brabant horen. Dat zijn de partijen in de gemeenteraad maandagavond overeengekomen. De Vlaamse regering wil 13 regio’s in Vlaanderen.  Diest zal dus niet bij Limburg horen, waar het aan grenst.

De Vlaamse regering wil Vlaanderen opdelen in 13 regio's, die beter samenwerken op bijvoorbeeld het vlak van huisvesting, politie, en brandweer over de provinciegrens heen. Elke stad of gemeente mag zelf beslissen tot welke regio ze wil horen. Omdat Diest op de grens ligt met Limburg, kon de stad ook kiezen om zich bij Limburg aan te sluiten. "We gaan akkoord met het voorstel van de Vlaamse regering om bij Oost-Brabant te blijven onder heel strikte voorwaarden", zegt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest). "Zo hebben we een contract met een Limburgs bedrijf dat nog vele jaren loopt en dat willen we absoluut kunnen uitdoen. Maar we zijn ook een grensgemeente en willen te allen tijde een samenwerkingsverband kunnen leggen met één van onze omliggende gemeenten, of die nu in Oost-Brabant of Limburg liggen."

Het gaat mij om de belangen en de toekomst van de stad

Christophe De Graef, burgemeester Diest.

De keuze van de referentieregio heeft de afgelopen tijd heel wat stof opgeleverd tot discussie. Zo waren er veel mensen die zich bij Limburg wilden aansluiten. "Er zijn heel wat mensen die in Diest wonen en familie hebben in Limburg of er werken. 40 procent van de gemeenteraad komt zelfs uit Limburg. Maar het gaat om de belangen en de toekomst van de stad", gaat De Graef verder. "Ik heb een belangrijk gesprek gehad met de korpschef van de politie Demerdal, en dat heeft de doorslag gegeven. Die politiezone zou op termijn ophouden te bestaan en dat was voor mij geen optie."

Meest gelezen