Photo News

Steven Van Gucht wint Wablieft-prijs. Vroegere lerares Nederlands: “Dat heldere taalgebruik is zijn eigen verdienste”

Steven Van Gucht, die in Denderleeuw woont, was de afgelopen maanden niet van radio en tv weg te slaan met cijfers, analyses en adviezen omtrent corona. Zijn heldere en duidelijke communicatie levert hem nu de Wablieft-prijs op. Van Gucht oogst daardoor lof bij zijn vroegere lerares Nederlands en de directeur van de middelbare school in Opwijk waar hij studeerde.

Nagenoeg elke Vlaming heeft de afgelopen maanden met veel aandacht geluisterd naar de adviezen van viroloog Steven Van Gucht van het wetenschappelijk instituut Sciensano. Zijn oud-lerares Nederlands en zijn directeur aan het VKO in Opwijk zijn niet verwonderd dat hij nu een prijs wint voor helder en duidelijk taalgebruik.  

 Steven communiceert rustig en gestructureerd zonder veel moeilijke woorden

Erik Olbrechts, oud-directeur VKO Opwijk

“Steven communiceert rustig en gestructureerd zonder veel moeilijke woorden”, vertelt directeur Erik Olbrechts die de carrière Van Gucht na de middelbare school verder is blijven opvolgen. “Ik stond perplex van het taalniveau tijdens zijn doctoraatsverdediging over virussen bij varkens.”

Wetenschapper met communicatief gevoel

Dat Van Gucht nu geprezen wordt omwille van zijn taalgebruik betekent niet dat hij de grootste prater van de klas was. “Steven was eerder een stille jongen. Hij kwam weinig aan het woord maar deed het perfect als hem iets gevraagd werd”, zegt z'n vroegere lerares Nederlands Lieve Bettesone. Vaak is communiceren niet de eerste zorg van wetenschappers, maar Van Gucht is anders op dat vlak. “Hij is een wetenschapper met communicatief gevoel. Ik heb hem dan ook niks moeten bijbrengen qua taalgebruik. Dat is zijn eigen talent en verdienste.”

Zoals veel gemeenten heeft ook Opwijk een uniek accent maar Van Gucht beheerste al in de middelbare school een helder gebruik van het Nederlands. “Steven was geen fervent gebruiker van het Opwijkse dialect”, zegt Bettesone daarover. 

Meest gelezen