Azerbeidzjaanse militairen vieren met vlaggen de teruggave van een deel van hun grondgebied.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Echtheid video over moord op Armeniërs door Azerbeidzjaanse troepen bevestigd, Azerbeidzjan gaat twee militairen berechten

De Britse krant The Guardian heeft in samenwerking met Armeense mensenrechtenorganisaties de identiteit kunnen achterhalen van twee bejaarde slachtoffers van een moordpartij door Azerbeidzjaanse militairen. Op sociale media circuleren al een hele tijd beelden van wreedheden tijdens en na de oorlog om Nagorno-Karabach. Vandaag zijn voor het eerst ook gevangenen uitgewisseld tussen beide kampen.

Het gaat om twee video's van de moord op bejaarde Armeniërs door mannen in uniformen van het leger van Azerbeidzjan. Op een van de video's is te zien hoe een oude man door soldaten op de grond wordt geduwd, waarna hij onthoofd wordt. Het hoofd wordt daarna op een dood dier gelegd met de mededeling : "Dit is hoe wij wraak nemen". In een andere video wordt een man van in de tachtig onthoofd. Beide Armeniërs zouden geweigerd hebben om met anderen te vlucht voor hun dorp in handen van de Azeri's viel.

Amnesty International maakt melding van tal van andere video's van gevangenen -militairen en burgers- die worden mishandeld of vermoord. Beide kampen zouden zich daar schuldig aan maken, maar de meeste beelden komen van Azerbeidzjaanse kant omdat die veel terrein heroverd hebben op de Armeniërs. Amnesty wil dat Armenië en Azerbeidzjan die beelden en andere aanwijzingen van wreedheden onderzoeken en bestraffen. 

Vandaag zijn overigens in Azerbeidzjan twee van de eigen soldaten opgepakt omdat ze lichamen van gedode Armeniërs verminkt hebben en graven vernield hebben. Armenië wil de kwestie van 75 gevallen van mishandeling en moord op Armeense burgers en soldaten voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens aanklagen. Ook die gevallen steunen op videobeelden op sociale media.

Eerste gevangenruil sinds het bestand

Vandaag hebben Armenië en Azerbeidzjan voor het eerst sinds het begin van de oorlog in september gevangenen uitgewisseld. Na Russische bemiddeling heeft Azerbeidzjan een groep van 44 gevangen Armeense militairen en militieleden vrijgelaten. Omgekeerd heeft een Russisch vliegtuig 12 Azerbeidzjaanse krijgsgevangen overgevlogen naar hun eigen land. (Lees verder onder de foto).

Deze Armeense man is een van de tientallen die met een Russische vliegtuig zijn overgevlogen naar Armenië.
Russian Defense Ministry Press Service

Het is de bedoeling dat binnenkort alle gevangenen terug thuis zijn. Wellicht duiken er dan nog meer berichten van mishandelingen op. Op die manier groeit natuurlijk de haat tussen beide volkeren nog verder. Het bestand dat in november is ingegaan, is overigens erg wankel. De voorbije dagen is het regelmatig tot schietpartijen over en weer gekomen in enkele dorpen in het zuiden van Nagorno-Karabach. Vooralsnog gaat het om geïsoleerde incidenten die vrij snel bedwongen konden worden door Russische troepen, maar er is niet veel nodig om een nieuwe oorlog te laten ontketenen. 

Geen van beide kampen is helemaal tevreden met de huidige situatie. Armenië is woest omdat het de oorlog verloren heeft en veel in de jaren 90 buitgemaakt terrein heeft moeten prijsgeven. Azerbeidzjan kraait victorie, maar heeft dan wel een groot deel van Nagorno-Karabach niet teruggekregen. 

Meest gelezen