Europa keurt coronavaccin nog vóór Kerstmis goed, België kan mogelijk al vóór 5 januari vaccineren

Misschien kan België nog voor 5 januari beginnen met vaccineren tegen het coronavirus. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) komt namelijk volgende week maandag al samen om de goedkeuring van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech te bespreken. Premier Alexander De Croo (Open VLD) verzekert dat België klaar zal zijn om sneller te kunnen starten met vaccineren als de eerste doses eerder dan verwacht geleverd worden.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap en de Europese Commissie zullen het coronavaccin van Pfizer-BioNTech nog vóór Kerstmis (25 december) goedkeuren. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag te kennen gegeven in een tweet. "Het is waarschijnlijk dat de eerste Europeanen vóór het einde van 2020 kunnen worden gevaccineerd."

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zal zich volgende week maandag, 21 december, buigen over de goedkeuring van het Pfizer/BioNTech-vaccin. Dat meldt het agentschap in een persbericht.

Goed nieuws

Dat het EMA al zo snel samenkomt, noemt premier Alexander De Croo (Open VLD) "goed nieuws". “Wij hebben altijd gezegd dat we klaar zullen zijn eens de vaccins beschikbaar zijn", zegt de eerste minister aan VRT NWS. 

"We gingen er altijd vanuit dat dat 5 januari zou zijn (daarom dat ons land die datum naar voren schoof als start van de vaccinatiecampagne, red.). "Maar als de vaccins sneller beschikbaar zijn, dan zullen we klaar zijn om sneller te kunnen beginnen vaccineren. 

De premier herhaalt nog eens dat eerst de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra aan de beurt komen, daarna de ziekenhuizen en de mensen die in de zorg werken.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Sneller

Misschien sneller, dus. Al kijkt de Taskforce Vaccinatie daarvoor vooral in de richting van "enkele woonzorgcentra". "De uitrol van de grote campagne zal nog steeds op 5 januari liggen", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme. 

Beluister het gesprek met Pierre van Damme in "De wereld vandaag" (de tekst loopt hieronder door):

Concreet zal de taskforce de mogelijkheid bekijken om vroeger vaccins te leveren in bepaalde verzamelplaatsen, vanwaar de vaccins naar woonzorgcentra en ziekenhuizen gaan. Als die vaccins daar vroeger kunnen worden geleverd, kunnen ze ook vroeger naar de plekken die klaar zijn om te beginnen vaccineren. "Als we vroeger kunnen beginnen, is dat een mooi kerstsignaal", zegt Van Damme. 

"De voorbereidingen zijn rond, de draaiboeken liggen er", zegt de vaccinoloog. "Deze week gaan we proefdraaien in enkele woonzorgcentra om te kijken of we nog dingen moeten bijsturen. Dat komt op het goede moment."

Hoe dan ook moet Pfizer/BioNTech dan ook vroeger vaccins kunnen leveren aan Europa (en dus ook aan ons land). Volgens het bedrijf zal dat kunnen. 

Bekijk hier het interview met vaccinoloog Pierre Van Damme in "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Versneld

Het EMA had aanvankelijk 29 december als deadline voor de goedkeuring vooropgesteld, maar de Duitse krant Bild kwam vandaag met het bericht dat het agentschap al op 23 december zou beslissen. Het EMA wilde eerst niet reageren op het bericht, maar is nu zelf met de mededeling gekomen dat het op 21 december samenzit.

"De snelheid van het proces is afhankelijk van een robuuste en volledige beoordeling van de kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid en wordt bepaald door de beschikbaarheid van aanvullende informatie van het bedrijf om de vragen die tijdens de evaluatie naar voren komen te beantwoorden", zegt het EMA.

Laatste woord

De Europese Commissie heeft het laatste woord over de goedkeuring. Als de wetenschappers die de aanvraag hebben beoordeeld groen licht geven, kan het definitieve besluit zeer snel volgen.

"Elke dag telt. We werken op volle snelheid om COVID-19-vaccins die veilig en doeltreffend zijn goed te keuren. Ik verwelkom de beslissing van EMA om zijn vergadering om het Pfizer/BioNTech-vaccin te bespreken vooruit te schuiven, nog voor Kerstmis", zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. "Waarschijnlijk zullen de eerste Europeanen voor het einde van 2020 gevaccineerd worden."

Het vaccin van Pfizer en BioNtech werd eerst goedgekeurd in het Verenigd Koninkrijk, waar de vaccinaties vorige week al van start zijn gegaan. De Verenigde Staten zijn gisteren begonnen met hun vaccinatieprogramma, na een noodprocedure voor de goedkeuring.

Meest gelezen