AFP or licensors

Europa schrapt financiële steun aan Ethiopië

Europa schort alle financiële hulp op aan Ethiopië.  De manier waarop het Ethiopische regime het conflict in de provincie Tigray aanpakt, ligt aan de basis van die Europese beslissing.  Zolang de regering in hoofdstad Addis Abeba in dat conflict de mensenrechten schendt, blijft de Europese geldkraan dicht.

Het gaat om een bedrag van 90 miljoen euro budgetsteun. Dat wordt dus voorlopig niet uitgekeerd, zo heeft de Europese Commissie laten weten aan de Ethiopische regering. 

Dat lijkt -zeker naar Europese normen- geen reusachtige som geld, maar voor het arme land in de Hoorn van Afrika zal het toch een klap zijn bovenop de kost van de oorlog in Tigray en de corona-epidemie. Volgens het Internationaal Muntfonds zou de economische groei in Ethiopië dit jaar terugvallen naar 1,9 procent. Vorig jaar was er nog een groei van 9 procent.

De Europese beslissing hing trouwens al een tijdje in de lucht.  Het feit dat de Ethiopische machthebbers bij de strijd in de noordelijke provincie Tigray flagrant de mensenrechten blijven schenden doet Europa nu de knoop doorhakken : geen geld meer voor Ethiopië. Het geld zou pas opnieuw vrijgemaakt worden als Ethiopië humanitaire konvooien toelaat in Tigray en een einde maakt aan de haatpropaganda tegen mensen uit die provincie.

In Tigray wordt nog steeds gevochten, al claimt de Ethiopische regering dat ze de regio onder controle heeft.  Er wonen bijna 7 miljoen mensen in Tigray; het conflict heeft de meerderheid van hen nog armer gemaakt dan ze al waren. Tienduizenden burgers zijn de voorbije maanden gevlucht uit de oorlogszone.  Er heerst hongersnood. 

Dat de Ethiopische regering aan de Verenigde Naties weigerde om voedselhulp naar Tigray te brengen tijdens het conflict zette internationaal al kwaad bloed.  Daar komen nu bewijzen van het schenden van mensenrechten bij.  Voor Europa is dat de druppel die de subsidie-emmer doet overlopen.  Het is een merkwaardige evolutie : vorig jaar kreeg de Ethiopische premier Abiy Ahmed nog de Nobelprijs voor de Vrede...

Meest gelezen