© Manon Bruininga Fotografie

Geel, Laarne, Oudsbergen, Pelt en Roeselare bekroond tot "kindvriendelijke steden en gemeenten"

Geel, Laarne, Oudsbergen, Pelt en Roeselare mogen zich officieel een kindvriendelijke stad of gemeente noemen. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) overhandigde hen het label digitaal, via een filmpje. Het label wordt toegekend aan steden en gemeenten in Vlaanderen die kinderrechten hoog in het vaandel dragen en waar kinderen en jongeren meewerken aan beslissingen. Gent, Mechelen, Sint-Niklaas en Turnhout konden hun label verlengen.

Het is al de vierde lichting steden en gemeenten die het label "kindvriendelijk" ontvangt. Steden en gemeenten kunnen zich er om de twee jaar kandidaat voor stellen. Een groep van experten beoordeelt dan hun kindvriendelijk beleid en kent het label al dan niet toe. De erkenning is voor zes jaar geldig, daarna kunnen steden en gemeenten zich wel opnieuw kandidaat stellen.

Dit jaar ontvangen negen Vlaamse steden en gemeenten het label, wat het totaal op 26 kindvriendelijke steden en gemeenten brengt. Vier steden en gemeenten behaalden zes jaar geleden al het label, en konden dit nu verlengen: Gent, Mechelen, Sint-Niklaas en Turnhout. De nieuwe laureaten zijn Geel, Laarne, Oudsbergen, Pelt en Roeselare.

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) reikte de prijs digitaal uit, via een filmpje. "Er wordt door beleidsmakers vaak gesproken over kinderen en jongeren, maar te weinig met kinderen en jongeren. Met dit label belonen we steden en gemeenten die écht rekening houden met de impact van hun beslissingen op de brede leefwereld van kinderen, jongeren, hun gezinnen en verenigingen", klinkt het.

Volgens kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens is het belangrijk dat lokale besturen naar hun beleid kijken vanuit de blik van kinderen en jongeren. "Corona zette het recht op onderwijs, vrije tijd, op hulpverlening en wonen van kinderen en jongeren in Vlaanderen zwaar onder druk, zeker voor kinderen en jongeren die in een kwetsbare situatie opgroeien. Lokale besturen hebben bewezen dat ze een sleutelrol kunnen spelen om die rechten mee te garanderen. Kindvriendelijke steden en gemeenten spelen een cruciale rol in het welzijn van onze jeugd."

Meest gelezen