Hoelang ben je nu beschermd na een coronabesmetting? En wat betekent dat voor de immuniteit bij een vaccin? 

Hoelang ben je immuun - en dus beschermd - eens je besmet bent geweest met het coronavirus? Het is een vraag die blijft opborrelen. Zekerheid hebben wetenschappers nog niet, maar het lijkt erop dat het niet echt lang is. Maar dat hoeft nog geen problemen te vormen voor de aankomende vaccins. 

Ja, er zijn mensen waarvan met zekerheid is aangetoond dat ze voor een tweede keer besmet zijn geraakt met het coronavirus, ook al was de vorige besmetting nog maar enkele weken of maanden geleden. Hoe groot die groep is, is niet duidelijk. Het is nu eenmaal moeilijk om daar onderzoek naar te doen, zegt Steven Callens, professor infectieziekten aan het UZ in Gent, in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Om vast te stellen dat het om een nieuwe infectie gaat, moet je het verschil met de eerste infectie kunnen vaststellen", zegt Callens. "Dat kunnen we doen in het labo via een genetische analyse van het virus." Je zou dus de genetische code van het huidige - mogelijk tweede - virus kunnen bekijken en die vergelijken met de code van het eerste virus waarmee je besmet bent geweest. Als die codes verschillen gaat het om een nieuwe infectie. "Maar heel vaak hebben we de code van de eerste besmetting niet meer, want die worden niet opgeslagen."

Beluister hier het gesprek met Steven Callens in "De wereld vandaag" op Radio 1. De tekst gaat daaronder voort. 

Weinig zekerheid of niet, op basis van internationale onderzoeken heeft het wetenschappelijk instituut Sciensano wel een richtlijn afgeklopt. "In ons land spreken we van een immuniteit van acht weken", zegt Callens. "In de Verenigde Staten hebben ze het over twaalf weken, maar er zijn al herinfecties vastgesteld na acht weken. Al lijkt dat momenteel wel vrij uitzonderlijk. We kunnen ook niet zeggen dat die mensen de tweede keer zieker of minder ziek zijn. Daar zit nog geen patroon in."

In theorie kan het dus zijn dat je twee maanden na de eerste besmetting opnieuw besmet wordt. "Dat is kort, maar eigenlijk niet verwonderlijk", zegt de professor. "Ook bij andere coronavirussen die gewone verkoudheden veroorzaken, weten we dat de immuniteit vrij snel verdwijnt."

En dus is het streven naar natuurlijke groepsimmuniteit - waar een tijdje in verschillende landen naar gekeken werd - niet zo'n goed idee? "Er zijn steeds meer gegevens die aantonen dat dat een gek idee is. We meten gemiddeld een immuniteit van 10 procent bij de bevolking. Dat is vrij ver verwijderd van de 70 procent die we zouden moeten halen."

Videospeler inladen...

Vaccins, dus. Maar gaan we daarmee niet hetzelfde probleem hebben, aangezien vaccins ook werken op immuniteit? "Vaccins activeren een ander soort immuniteit en we vermoeden dat die immuniteit veel langer zal duren. In het verleden werd vaak gezegd dat een natuurlijke infectie beter is voor de immuniteit, maar dat zou hier wel eens het omgekeerde kunnen zijn."

"Hoe lang vaccins immuniteit zullen bieden, is nog niet bekend", besluit Callens. "Dat kan je pas zeggen eens ze jaren op de markt zijn. Maar er zijn al verschillende vaccins geweest waarbij gedacht werd dat de immuniteit niet lang zou duren, terwijl later bleek dat ze jaren zoniet levenslang bescherming boden."

Meest gelezen